Photographer Roslan Rahman, AFP via Getty Images

Pre više od godinu dana (mereno od danas) i mesec dana pre nego što je 1. avgusta 2013. godine potpisan Ugovor o strateškom partnerstvu za osnivanje Er Srbije, Vladi Srbije 26. juna 2013. godine predstavljen je dokument pod nazivom „Jat Airways, Strateški plan 2014-2016“.

To piše na naslovnoj strani dokumenta koji je dostavljen autoru ovog teksta.

O tom papiru se do sada zvanično ništa nije znalo iako su kolale poluzvanične informacije.

Nepoznat je detalj da li je taj dokument Vlada samo „primila k znanju“, ili je o njemu diskutovala i, možda, nešto odlučila (u smislu odbacila, prihvatila ili sugerisala da se doradi).

Pre nego što je stigao pred ministarski kabinet tadašnjeg premijera Ivice Dačića, o Strateškom planu se više nagađalo kao radnom ali ozbiljnom projektu na osnovu spinovanih informacija koje su, s vremena na vreme, puštane kao priprema javnosti za kasniji finalni posao strateškog partnerstva.

Tako je već krajem marta Ministarstvo finansija i privrede (27. mart 2013.) u formi saopštenja prenelo izjavu ministra Mlađana Dinkića koji je tada boravio u radnoj poseti Abu Dabiju, „da bi Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu između kompanija Etihad i Jata trebalo da bude potpisan sredinom aprila u Beogradu. Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd. Oni već od početka aprila kreću sa detaljnom analizom poslovanja JAT-a. Verujem da ćemo već sredinom aprila imati dobre vesti i da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada“.

U to vreme vrlo aktivan portal Tango six objavio je (13. april 2013.) da je posle sastanka srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića sa generalnim direktorom Etihada Džejmsom Hoganom u Abu-Dabiju započeto due diligence skeniranje Jata koje će trajati između četiri i šest nedelja, a da će posle toga biti potpisani konkretni ugovori.

Zatim 3. juna 2013. agencije Beta i Tanjug emituju da je „generalni direktor Jat ervejza Velibor Vukašinović potvrdio da stručnjaci Etihada intenzivno analiziraju poslovanje njegove kompanije“.

Tanjug potom otkriva da su Etihad ervejz, Vlada Srbije i Jat ervejz potpisali 17. juna u Beogradu inicijalni Memorandum o razumevanju kojim se odobrava ispitivanje mogućnosti za ulaganje vlasničkog kapitala Etihada u Jat.

Ko je radio due diligence skeniranje Jata? I ko je, posle završenog skeniranja, predložio „Strateški plan 2014-2016“?

Odgovor na to pitanje nije lako dati, jer su informacije i dalje veoma oskudne.

Kratka usmena anketa među nekoliko upućenih insajdera u srpskoj vazduhoplovnoj zajednici svode se na jedan odgovor: „Znam jedino da taj dokument nije rađen u Jatu i da na njemu nisu radili stručnjaci iz naše zemlje – ni Ekonomski, ni Saobraćajni fakultet, niko iz vazduhoplovne industrije, niko iz Jata, ni iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, ni nezavisni savetnici, ni bilo ko iz Ministarstva saobraćaja ili Ministarstva finansija“.

Samo se posredno može zaključivati, na osnovu duha analize i tona predloga, da je „papir“ sastavljen u Abu Dabiju, ali je nepoznato da li je neko iz Srbije asistirao u tom poslu.

Da li je dokument autentičan?

Kad se upare podaci iz Strateškog plana i Ugovora o strateškom partnerstvu države Srbije i Etihada (okačenog na sajt Vlade Srbije), može se konstatovati da oni nisu „jednojajčani blizanci“, ali da u njima ima mnogo sličnosti i preklapajućih cifara, što onda uliva visoku dozu sigurnosti u autentičnost i verodostojnost Strateškog plana. Ima i mnogo elemenata i činjenica javno saopštenih i objavljivanih u poslednjih godinu dana koji sugerišu da je Strateški plan poslužio kao platforma s koje je posle 26. juna 2013. godine počela i počivala transformacija Jata u Er Srbiju.

Uz sav rizik eventualnih optužbi na račun verodostojnosti i sumnji u autentičnost tog dokumenta, vredi zaviriti u neke od njegovih detalja.

Tako, recimo, „Strateški plan 2014-2016“ na 11 strana (od 44. do 55.) analizira, skenira i simulira pretpostavke, organizacionu strukturu, investicije, kapitalne troškove transformacije srpske nacionalne avikompanije (u to vreme se zvala Jat ervejz) i predviđa njeno trogodišnje poslovanje.

Autori ovog dokumenta smatrali su da se već u startu treba pozabaviti „preoblikovanjem mreže letenja Jata da bi se: do maksimuma iskoristile prednosti geografskog položaja Beograda, osnažio JAT na domaćem i regionalnom tržištu i do maksimuma dovela mogućnost povezivanja sa Etihadom u Abu Dabiju i njegovim partnerima u Evropi…“.

Kao ključne pretpostavke transformacije kompanije nabrojani su: „modeliranje upotrebom programa firme Seabury APG (najsavremeniji analitički alat poslovnih rešenja za aviokompanije), uvođenje prosečne tarife u industriji prema kalibraciji Seabury i puni code share sa jakim odnosima sa partnerima Etihada…“.

Sledi zatim predlog za obnovu flote uz koji idu i sledeće sugestije: „koristiti moć Etihada tokom pregovora sa Airbusom da bi se obezbedila eliminacija dugovanja Jata, ali to se ne može na račun flote ili ekonomije koje su ispod optimuma“; a onda je zapisana značajna opaska: srpska vlada mora biti odgovorna za sva preostala dugovanja (prema Airbusu za ugovorenu nabavku aviona iz 1998. godine).

Potom je skiciran predlog nove organizacione strukture avikompanije, pa se tako na jednom mestu kaže da će „broj otpuštenih varirati od 545 do 900 i više i da će sve troškove otpuštanja snositi vlada Srbije a procenjeni troškovi su do 16 miliona dolara“.

Autori Plana smatraju da će Jat imati koristi od „sposobnosti sistema i odnosa Etihad Grupe sa ključnim dobavljačima, da će upravljanje Jatovom mrežom biti centralizovano od strane Etihada da bi se osigurala maksimalna povezanost i prihodi, da će Jat imati saveze i code sharove sa ključnim kompanijama Etihad Grupe, da će Jat dobiti preferencijalne cene na velike narudžbine aviona koje izvrši Etihad Grupa i da će Etihad obezbediti značajnu podršku u postojećim pregovorima u sporu sa Airbusom“. Planirano je da se od Airbusa nabavi 14 aviona tipa A319.

Strateški plan bavio se i prognozama poslovnih rezultata. Ali pre toga, mala digresija.

Vrlo često ove godine razni zvaničnici govorili su veoma pohvalno o rezultatima poslovanja Er Srbije.

Tako je, na primer, 25. marta 2014. generalni direktor Er Srbije Dane Kondić izjavio da „Er Srbija ima odličan poslovni plan“, a 2. aprila 2014. ocenio je da je „srpska nacionalna aviokompanija za nepunih pet meseci ostvarila impresivan uspeh“.

Zatim je 3. aprila 2014. generalni direktor Etihada Džejms Hogan izjavio u Beču „da će nekadašnja državna kompanija Jat danas, zahvaljujući Etihadu, pod imenom Er Srbija prvi put beležiti dobitke“.

Onda je premijer Aleksandar Vučić pre neki dan, 14. avgusta, na konferenciji za novinare izjavio da će Er Srbija ove godine ostvariti dobit od milion evra.

Usput, 6. maja 2014. aviokompanija Er Srbija objavila je da je „Jat ervejz u prošloj godini ostvario gubitak od 73 miliona evra“, a 8. jula 2014. na sajtu Agencije za privredne registre objavljeno je da je Er Srbija (a ne Jat ervejz) u prošloj godini napravila gubitak od 8,3 milijarde dinara (oko 80 miliona evra). Podsećanja radi, krajem 2012. godine rukovodstvo Jata u biznis planu za 2013. planiralo je gubitak od 20 miliona evra.

A sada povratak na „Strateški plan 2014-2016“ u kome je ponešto zapisano i o planiranim poslovnim rezultatima.

Evo kako to izgleda.

Pogled odmah pada na stranu 52. gde je crvenom bojom upisan planirani gubitak: u 2014. – 46 miliona dolara, 2015. – 30 miliona dolara i u 2016. – 23 miliona dolara. Ukupan gubitak – 99 miliona dolara.

Istina, planirano je da deo tog gubitka treba da se smanji za 37 miliona dolara primenom misteriozne „Inicijative za poboljšanje poslovanja“ (Business Improvement Initiatives) 2015. i 2016. godine, ali nema podataka šta autori Plana pod tim podrazumevaju. Ako zaista „izgleda šašavo, ali radi“, moglo bi da se (na primer) uvede kao predmet na Megatred univerzitetu.

Nadalje, autori Plana tvrde da će srpska aviokompanija značajno da popravi efikasnost i profitabilnost – planirali su rast nekih ključnih indikatora poslovanja u avioindustriji: RPKs (revenue passenger/km), RASK (revenue per available seat/km – sa 29,5 na 32,7 – što je veći, kompanija je profitabilnija), CASK (cost of available seat/km – sa 33,8 na 32,7 – što je niži, kompanija je profitabilnija i efikasnija)…

Ipak, najintrigantniji deo Strateškog plana je onaj u kome je izračunata cena restruktuiranja i dokapitalizacije srpske aviokompanije.

Ukupan planirani trošak tog posla, kad se sve sabere, iznosi 511 miliona dolara.

U to su uračunate tri stavke: istorijski dug, zahtev za obrtni kapital (u 2013. godini) i poslovanje u budućnosti (2014, 2015 i 2016. godina).

Istorijski dug (297,4 miliona dolara) obuhvata „dug i kreditore Vlade Srbije“ (233,7), troškove restruktuiranja (23,5) i premošćavanje gubitaka za april-decembar 2013. (40,2 miliona dolara).

Zahtev za obrtni kapital u 2013. je težak 53,1 miliona dolara.

A što se tiče poslovanja u budućnosti, srpskoj aviokompaniji za trogodišnji period prema Planu treba ukupno 160,6 miliona dolara. Od toga je udeo kapitala Etihada (40 miliona dolara), depozit za novu flotu Airbusa (6 miliona) i nedostajuća sredstava (114,6 miliona dolara).

Od ukupne sume za trogodišnje finansiranje (511,1 miliona dolara), planirano je da se Jat finansira sa 460, Jat Ketering i Su-Port sa po 12,3 i Line Maintenance sa 26,5 miliona dolara.

Umesto kraja:

Ostaje da golica maštu srpskih poreskih obveznika pitanje: da li je možda neki državni (ili bilo koji drugi) organ usvojio taj „Strateški plan“ (ako je on postojao)? I da li neko (institucija ili pojedinac) kontroliše odvija li se strateško partnerstvo i poslovanje Er Srbije po tom ili nekom novom biznis planu?

Peščanik.net, 20.08.2014.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Krik

Mijat Lakićević – Vučićevo čedo

Miša Brkić – Dosoljeno i bljutavo

Miša Brkić – Čarter čarobiranje

Miša Brkić – Inekcija profita

Miša Brkić – Aerodrom opet prašta dugove Er Srbiji

Miša Brkić – Nauk… još jednom

Miša Brkić – Nauk: Alitalia, Etihad i mi…

Miša Brkić – Nebeske podvale

Miša Brkić – Državno nedonošče

Miša Brkić – Otkud dva ugovora s Etihadom

Miša Brkić – Let iznad marketinga

Miša Brkić – Nebeska Srbija

Miša Brkić: Jat – cena sahrane

Miša Brkić – S Jatom odlazi i socijalizam