Oproštaj od Brisa Tatona

Bris Taton podlegao je povredama koje su mu naneli huligani kada su ga 17. septembra pretukli u centru Beograda. Njih 11 napalo je mladog Francuza i nanelo mu smrtonosne povrede. Prosek njihovih godina je 20.

Koalicija mladih protiv nasilja bila je organizator Šetnje protiv nasilja, kojom je želela da uputi jasnu poruku da nasilje i lanac podrške nasilju koji potiče još iz kraja 1980-ih moraju da budu prekinuti.

Povorka od 8.000 građana, na čijem čelu su mladi nosili transparent „stop nasilju“, krenula je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta centralnim beogradskim ulicama, do mesta na Obilićevom vencu gde su huligani pretukli Tatona, koji je kasnije preminuo od zadobijenih povreda.

Brisu Tatonu je na mestu tragedije odata pošta minutom ćutanja i polaganjem 1 000 ruža, a šetnja se završila na Kalemegdanu, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Koaliciju mladih protiv nasilja čine Demokratska omladina, Mladi Liberalnodemokratske partije, Socijaldemokratska omladina, Pokret Evropa nema alternativu.

Govori predsednik Srbije, Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je borba protiv nasilja važnija čak i od evropskih integracija.

Na beogradskom Trgu Republike, gde su građani u znak sećanja na Tatona položili cveće i palili sveće, Tadić je rekao da će borba protiv nasilja biti najvažniji prioritet Srbije jer, kako je objasnio, nasilje vodi u fašizam: Nasilje nas konsekventno vodi u fašizam. Nasilje je ideologija, a ne samo forma ponašanja u svakodnevnom životu. Države i narodi koji se ne suprotstavljaju nasilju na organizovan način upotrebom prava i zakona preuzimaju odgovornost za bujanje nasilja na vlastitom tlu.

Predsedniku Srbije od danas je jasno gde su koreni nasilja u današnjem srpskom društvu: Vidim neprekinutu nit između nasilja koje se dešavalo devedesetih, zverskih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, podrške štrajkovima Jedinice za specijalne operacije, političkog jezika koji je proizvodio bes prema takozvanim izdajnicima i stalnog traganja za neprijateljima u društvu.

Rama Jad

Rama Jad, francuska državna sekretarka za sport, prema poslednjim istraživanjima najomiljeniji je član francuske vlade. Istraživanja pokazuju da posle Žaka Širaka, Rama Jad zauzima drugo mesto na listi najpopularnijih političkih ličnosti u Francuskoj.

Postala je poznata u vreme predsedničke kampanje pre dve godine kada je bila Sarkozijev portparol. Sarkozijev gest da je predloži za visoku državnu funkciju tumačio se kao nedvosmisleno iskazivanje njegovog stava o rasizmu u Francuskoj.

U prvi veliki sukob sa Sarkozijem ušla je prošle godine kada ga je javno kritikovala zbog odluke da u zvaničnu posetu Francuskoj pozove libijskog predsednika Muamera el Gadafija. Tada je rekla: Francuska ne sme da bude otirač za brisanje bilo čijih krvavih cipela.

Politička zvezda u usponu Rama Jad ima 32 godine, rođena je u Senegalu, odrasla je u predgrađima Pariza, iako muslimanka, školovala se u katoličkoj školi i udata je za Jevrejina, člana socijalističke partije.

Srpski fudbal i rasizam

2007. godine, na 131. večitom derbiju, navijači Partizana uputili su niz pogrdnih izraza na račun fudbalera Crvene zvezde, Ibrahima Gaja. Rasistički ispad je zabeležen i u Kuli, na utakmici Hajduk – Crvena zvezda. Tadašnji trener Kuljana, Nebojša Vučićević, vređao je Zvezdinog igrača Ibrahima Gaja i vikao: Šta to radiš, crnčugo.

Nakon fudbalske utakmice odigrane u Čačku oktobra 2008. godine između domaćina Borca i Bežanije dogodio se rasistički ispad u kojem je pretučen fudbaler Čačana Salomon Opaku iz Gane.

„Rasno svesna omladina“, kako grupu čačanskih huligana veličaju na sajtu Stormfront, pretukla je 20-godišnjeg igrača, koji je u Borcu bio na tromesečnoj probi. Napad se dogodio ispred hotela u kojem je igrač odseo, a pretukla ga je grupa navijača čačanskog Borca.

Povodom napada, Opaku je rekao: Na povratku u hotel napala me je grupa navijača s obeležjima Borca i počela da me udara uz povike da mrze crnce. U ovom trenutku želim što pre da se vratim u Ganu.

Darko Obrenović, Milan Milosavljević i Nikola Cvetković (21)  i Mladen Ikonić (24) prošle godine su osuđeni na ukupnu kaznu od četiri i po godine zatvora jer su pretukli Opakua govoreći mu: Šta radiš ovde, crnčugo, Umri crnac, Crnčugo, stani da te bijemo. Obrenović je osuđen na godinu i po, Ikonić na 14 meseci, Milosavljević na godinu i Cvetković na 10 meseci.

Ovo nije prvi slučaj ovakve prirode u Čačku, jer je zbog rasističkih uvreda 2006. godine fudbalski klub Borac napustio tamnoputi igrač iz Zimbabvea Majk Tamvanjera.

Penali

2005 – FIFA je kaznila Fudbalski savez Srbije i Crne Gore sa 35.000 švajcarskih franaka i igranjem jedne zvanične utakmice (protiv Azerbejdžana) pred praznim tribinama zbog incidenata na utakmici Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

FS SCG kažnjen je zbog propusta u organizaciji utakmice u delu bezbednosti, ponašanja navijača i rasističkih transparenata na tribinama stadiona.  Marakana je tada bila oblepljena transparentima Nož žica Srebrenica, Ratko, hvala ti, Škorpioni.

2009 – Uoči početka meča protiv Austrije u Beogradu, dogodio se incident kada je grupa vandala sa južne i istočne tribine stolicama i bakljama gađala oko 500 navijača Austrije, smeštenih u ograđeni deo istočne tribine. Huligani su uzvikivali ime Gavrila Principa i zviždali himni Austrije. FIFA je ovog puta fudbalski savez Srbije kaznila sa 100.000 švajcarskih franaka.

Nasumično birane vesti za 30. septembar i 1. oktobar 2009.

Miladin

Sanel Softić (22), jedan od trojice optuženih da su 4. maja 2008. u Bingamtonu, u državi Njujork, pretukli studenta Brajana Štajnhauera (23), priznao je 30. septembra krivicu u sudu u SAD i očekuje se da će u januaru, za kada je zakazano sledeće ročište, biti osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora. On je rekao da je sa još dvojicom muškaraca Štajnhauera šutirao u glavu.

Edin Džubur (23), drugi osumnjičeni, pojaviće se u američkom sudu 30. novembra, a jedino je slučaj Miladina Kovačevića, koji se vodi pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu, u zastoju.

Pošto su Kovačeviću bivši konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadić i vicekonzul Igor Milošević izdali privremenu putnu dozvolu uz pomoć koje se Miladin bezbedno vratio kući, iza sebe ostavljajući pretučenog Brajana Štajnhauera u dubokoj komi, Vlada Srbije platila je 900.000 dolara odštete kako bi predmet bio ustupljen domaćem pravosuđu.

Tako je i bilo, ali su iz Drugog opštinskog suda ovih dana objasnili da suđenje u ovom slučaju još nije počelo jer postoji obimna dokumentacija koju treba prevesti sa engleskog jezika.

Ne časeći časa, Miladin je, verovatno inspirisan pozitivnim reakcijama  poslanika tokom njegove posete Skupštini Srbije (a možda i institutom poslaničkog imuniteta), odlučio da je vreme da se obrazuje. Upisao je pravni fakultet, trenutno je zauzet predispitnim obavezama ali nalazi vremena za praktičan rad, pa je tako dobio i zaposlenje kao pripravnik u kancelariji svog branioca, advokata Borivoja Borovića.

Brajan Štajnhauer proveo je nekoliko meseci nepokretan, u komatoznom stanju iz koga se potpuno probudio u aprilu ove godine.

Brajanov otac Ričard Štajnhauer  tada je za CNN rekao: Kada nas vidi, počne da viče i plače sa izmučenim likom. On polako počinje da shvata šta mu se desilo. Ništa nije isto od tada. Prolazili smo kroz pakao pitajući se da li će preživeti. Da li će izaći iz kome? Kakav će biti kada izađe iz kome?

Uroš

Okružni sud u Beogradu osudio je prošle godine navijača Crvene zvezde Uroša Mišića (20) na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva pripadnika žandarmerije Nebojše Trajkovića tokom utakmice Crvena zvezda-Hajduk Kula 2. decembra 2007. kada je Mišić pokušao da upaljenu baklju ugura u usta pripadniku žandarmerije.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je tu presudu u martu ove godine i predmet vratio Okružnom sudu na ponovno suđenje.

Okružni sud je odbio predlog advokata odbrane Borivoja Borovića da Mišiću bude određen kućni pritvor. Medicinski veštaci ostali su pri ranijim nalazima. Advokat Borivoje Borović, insistirao je na pitanjima „u vezi s Trajkovićevim ranijim povredama zadobijenim u sukobima u BiH i Kosovu i Metohiji“.

Obraz i 1389.

Ustavni sud Srbije oformio je dva predmeta i odredio sudije koje će se baviti inicijativom tužilaštva za zabranu pokreta Obraz i 1389.

U sudu međutim ističu da to što je pokrenuta procedura, nije prepreka nadležnim organima da preduzimaju mere prema svima koji se služe nasiljem.

Navijači

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović zatražio je od MUP-a Srbije da zabrani organizovano okupljanje, odlazak i prisustvo na utakmicama navijačima Partizana, Crvene Zvezde i Rada.

Radovanović objašnjava finu razliku između navijača i huligana i da se ovde, ustvari, ne radi o navijačima već o organizovanim kriminalnim grupama: To nisu navijači, navijači su ljudi koji podržavaju sport iz humanih razloga. Ovo su organizovane kriminalne grupe koji se bave kriminalom, što se vidi iz policijskih izveštaja koje sam pribavio ovih dana i koje ću iskoristiti kao dokazni materijal koji ću podneti Ustvanom sudu kako bi se oni zabranili i brisali iz registra.

Ministarka sporta Snežana Samardžić kaže da je u prošloj godini od onih koji su uhapšeni zbog nasilja na sportskim priredbama tek svaki 40-i nasilnik i osuđen.

Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 01.10.2009.

NOGOMET / FUDBAL