Luksemburški premijer Žan-Klod Junker upozorio je na mogući raspad evro zone. „Nalazimo se na raskrsnici“, rekao je Junker Süddeutsche Zeitungu. „Svet razgovara o tome da li će za nekoliko meseci evro zona uopšte postojati. Nemamo više vremena za gubljenje ako želimo da spasemo zajedničku valutu“, dodao je predsednik Evro grupe, uticajnog odbora sastavljenog od 17 ministara finansija zemalja članica evro zone. „Moramo svim raspoloživim sredstvima jasno staviti do znanja da smo odlučni u nameri da garantujemo stabilnost evro zone“.

Junker je istovremeno potvrdio da se zemlje evro zone pripremaju da preko Fonda za spas i ECB-a u slučaju nužde kupuju državne obveznice zemalja u krizi. „Još uvek moramo da odlučimo šta ćemo tačno i kada učiniti, što zavisi od razvoja situacije u narednih nekoliko dana i od toga koliko ćemo morati brzo da reagujemo.“

Šefovi država i vlada evro zone su krajem juna na evropskom samitu načelno dali zeleno svetlo za kupovinu državnih obveznica. Time bi trebalo da se podstakne potražnja što bi smanjilo kamate. Razlog za ovu odluku jeste zabrinutost za Španiju i Italiju kao i za celokupnu monetarnu uniju. Madrid je prošle sedmice morao da plati rekordne kamate iznad 7 procenata na svoje obveznice, čime se povećavaju troškovi finansiranja koji potpuno poništavaju mere štednje i preduzete reforme. Ukoliko se nešto protiv ovoga ne uradi cela evro zona će biti ugrožena.

U poslednijh nekoliko dana svedoci smo pokušaja evropskih političara da zbiju redove. Fransoa Oland, Angela Merkel i Mario Monti naglasili su svoju spremnost da učine sve za spas evra i založili se za brzo sprovođenje odluka sa poslednjeg samita. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je u intrevjuu Welt am Sonntagu bio veoma opušten. „Svet neće propasti ako neko mora da plaća više kamate.“ Uprkos tome čini se da je situacija prilično ozbiljna pošto će se Šojble danas sastati sa američkim ministrom finansija Timotijem Gajtnerom. Gajtner će posle sastanka otputovati za Frankfurt na susret sa Mariom Dragijem, predsednikom ECB-a.

Junker je dodao da su ECB, Evropski savet i Evropska komisija odlučni u nameri da evro očuvaju u sadašnjem stanju tj. da neće nikoga isključiti iz evro zone. „Glasine o izlasku Grčke nimalo nam ne pomažu. Svi koji misle da će se problemi evro zone rešiti time što ćemo isključiti Grčku i pustiti Italiju niz vodu ne razume prave uzroke krize“.

Šef Evro grupe kritikovao je pre svega populizam koji je posebno izražen u vezi sa grčkim slučajem. „Samo radi podsticanja unutrašnjeg političkog diskursa, bolje bi bilo da se ne bavimo izlaskom Grčke, pa čak ni kao hipotezom. Kako to da Nemačka sebi dopušta luksuz da stalno tretira evropska pitanja kao svoju unutrašnju politiku? Zbog čega Nemačka smatra Evro zonu svojom filijalom? Kada bi se tako svih 17 zemalja ponašalo šta bi ostalo od naše zajednice. Šta je razlog za ovakvo ponašanje Nemačke?”

Junker je uveren da je Evro grupi potreban šef sa punim mandatom. „Neki ministri finansija se tome protive jer žele da šef Evro grupe bude istovremeno i ministar finansija u nekoj od država članica. Ali iskustvo pokazuje da nam je potreban evropski ministar finansija, koji mora biti snažna ličnost kako bi mogao da utiče na budžete država članica. Ja mislim da Šojble poseduje sve karakteristike koje ovaj zadatak iziskuje. Imenovanje na ovu funkciju moralo bi da uključi proces koji bi budućem evropskom ministru finansija dao demokratsku legitimnost. Dužnička kriza pokazuje da je evropska konstrukcija veoma krhka. Naizgled zaboravljena nacionalna nezadovoljstva prete da posle više od 60 godina nakon završetka svetskog rata ponovo izbiju na površinu.“  

 
Cerstin Gammelin i Stefan Kornelius, Süddeutsche Zeitung, 29.7.2012. 

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 31.07.2012.