#1od5miliona

#1od5miliona

Vlast demonstrira silu, ljudi demonstriraju protiv vlasti. Vlast koja nam godinama svakodnevno demonstrira svoju bahatost, neukost, svoje nepoštovanje zakona, unižavanje prava i sloboda… najzad je prouzrokovala ulične demonstracije duboko nezadovoljnih ljudi. I sad se demonstrativno duri ne verujući ni svojim a kamoli našim očima.

Kada su započeli ulični protesti vlast je prvo demonstrirala svoju poslovičnu bahatost (neka vas šeta i pet miliona). Zatim nam je priredila televizijsku demonstraciju „egzaktnog“ prebrojavanja demonstranata (jedna jakna šest kvadrata) i „egzaktnog“ poznavanja potpisnika podrške (nema tu ozbiljnih imena – da se neko zove Smrtko Sahranić to bi već bilo smrtno ozbiljno ime?). Ali pošto ništa od toga nije umanjilo broj šetača – naprotiv povećalo ga je i proširilo na maltene sva mesta u Srbij – vlast je počela i nehotice da demonstrira svoju paniku.

TV spotom koji je emitovala na jednoj od svojih svih televizija sa nacionalnom frekvencijom vlast je ujedno demonstrirala i svoje nepoznavanje zakona. Ili samo svoje nepoštovanje zakona, đavo bi ga znao. Jer, pod jedan, reklamni spotovi partija ne smeju se emitovati pre nego što se raspišu izbori. Pod dva, pa i tada se smeju emitovati samo u određenom i jasno naznačenom terminu, takozvanom predizbornom bloku reklama. I pod tri, ni tada ne smeju da konkurente pominju po imenu niti da ih prikazuju na nedostojan i uvredljiv način (iz istog razloga i proizvođači pomada ili praškova za veš koriste fraze o „većini drugih proizvoda“).

Da je vlast prekršila sve tri stavke zna i nadležno telo za regulisanje elektronskih medija, ali ono snom mrtvijem spava u REM fazi tako da nam ni ovom prilikom neće demostrirati svoju proklamovanu nezavisnost.

No, nije baš da se niko od vlasti nije oglasio – direktor Kancelarije za KiM je demonstrativno ustao u odbranu nelegalnog partijskog oglašavanja i saopštio da „svako ima pravo da iznese svoje mišljenje“. Ali se odmah pokazalo da baš i nema svako pravo da iznese svoje mišljenje – ministar policije je napismeno objavio da raspisuje potragu za osobom koja je na protest donela maketu vešala. To je, po ministru policije, nedozvoljeno iznošenje mišljenja jer „izaziva veliko uznemirenje javnosti pošto podseća na vremena kada su nacisti vešali rodoljube“.

Nije poznato ko je proneo (maketu a ne prava!) vešala, ali znamo ko je njima prvi pretio i mogli bismo da ministru policije prijavimo njegovog partijskog saborca koji se još kao gradonačelnik Beograda zaklinjao sa „obesite me na Terazijama ako pogrešimo na Slaviji“, a nastavio da vrši isto delo velikog uznemiravanja javnosti i sada kao ministar finansija ponudom da ga obese na Terazijama ako pogreši sa poreskim zakonom. Eto, ja svoju građansku dužnost izvrših, sad institucije neka odrade svoje.

Peščanik.net, 04.02.2019.

Srodni linkovi:

Srđan Milošević – Obesiti vešala mačku o rep

Ljubodrag Stojadinović – Drvo za vešanje

Dejan Ilić – Pravo na ulicu

Ognjen Radonjić – Društvo pred vešalima

PROTESTI 2018/19.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)