Čikago, fotografije čitalaca, Vojislav Pejović

Čikago, fotografije čitalaca, Vojislav Pejović

Još malo pa gotovo i već čujem kolektivni uzdah olakšanja. Ili krik straha – to još ne znamo, mada je izvesnija pobeda Hillary Clinton. Ali jedno je već sada jasno: ovo su namešteni izbori. Namestile su ih vlade saveznih država da bi ne-bele Amerikance sprečile da glasaju. Segregacija Afro-Amerikanaca nikada nije prestajala, a treba joj dodati i segregaciju Hispano-Amerikanaca. Zakoni o biračkim ličnim kartama, koje su navodno uvedene da bi se sprečile izborne krađe – oduzeli su pravo glasa hiljadama ljudi, dok su mnogi drugi obeshrabreni da glasaju ogromnim gužvama na smanjenom broju biračkih mesta u okruzima sa velikom manjinskom populacijom.

Izbore su nameštale i ruske tajne službe, koje su izgleda hakovale mejlove Demokratske partije, koje je onda objavio Vikiliks. U njima nema ničeg skandaloznog, ali su mediji insistirali na otkriću da su vodeći partijski zvaničnici samo ljudska bića i da je to što se političari bave politikom nekako pogrešno.

Izbore je namestio i direktor FBI James Comey. Njegov posao je borba protiv kriminala, ali je on iskoristio svoju poziciju za širenje insinuacija i uticao na izborni proces. Da li se on svesno umešao u izbornu kampanju ili su ga na to primorali republikanci iz FBI? To je sada nebitno, ali on jeste sramno zloupotrebio svoj položaj. Izbore su namestili i ljudi iz FBI koje je ponašanje gospodina Comeya ohrabrilo da pokažu svoje političke sklonosti. U završnici kampanje Trumpove pristalice među FBI agentima su snabdevale republikance kao što je Rudy Giuliano i desno orijentisane medije tvrdnjama i navodima bez uporišta u stvarnosti. FBI-u je potrebno ozbiljno čišćenje, jer bezbednosni aparat ne treba da se meša u izborni proces. Gospodin Comey to očigledno ne razume.

Izbore su nameštali i pristrasni mediji kao Fox News svojim glasnim lažima i tihim demantima. Fox je danima prenosio navodnu vest da FBI sprema optužnicu protiv Clinton fondacije. Kada su konačno priznali da je priča izmišljena, menadžer Trumpove kampanje je ispravno zaključio: „Ali Hillary Clinton je već naneta šteta“.

Izbore su nameštali i mejnstrim mediji koji su odbijali da se bave važnim pitanjima, što je favorizovalo kandidata koji nema nijedan ozbiljan predlog. Istraživanja su pokazala da su udarne večernje vesti svih nacionalnih televizija ove godine važnim političkim pitanjima posvetile ukupno 32 minuta – pri čemu klimatske promene uopšte nisu pomenute.

Izbore su namestili i mediji opsednuti mejlovima Hillary Clinton. Ona nije trebalo da koristi svoj server, ali nema dokaza da je činila nešto nemoralno ili protivzakonito. Sve ovo je 100 puta manje važno od brojnih Trumpovih skandala, na primer odbijanja da pokaže svoje poreske prijave. Ali mediji koji su važnim političkim pitanjima posvetili ukupno 32 minuta, mejlovima Hillary Clinton su se u svojim večernjim vestima ove godine bavili čitavih 100 minuta.

Zaista sramotno, ali izgleda da će gospođa Clinton uprkos tome verovatno pobediti na ovim izborima. Ako se to zaista dogodi, već znamo šta sledi. Republikanci će od prvog dana dovoditi u pitanje legitimnost njenog izbora, kao što su to činili i sa izborom dvojice njenih prethodnika iz Demokratske partije. Sigurno sledi i omalovažavanje od strane mejnstrim medija, u smislu da bi je neki drugi republikanski kandidat sigurno pobedio ili da njena pobeda prosto nije dovoljno ubedljiva.

U narednim danima je važno imati na umu dve stvari. Prvo, gospođa Clinton je vodila izuzetnu kampanju pokazavši napokolebljivost pred nefer medijskim tretmanom i smirenost pod pritiskom koji bi mnoge od nas slomio. Drugo i daleko važnije, ako ona pobedi to će se dogoditi zahvaljujući građanima koji su ustali u odbranu osnovnih principa naše nacije, koji su satima čekali u redovima osmišljenim da ih obeshrabre i koji su razumeli veličinu uloga na ovim izborima i nisu se dali omesti skandalima i medijskom bukom. Ovi građani zaslužuju poštovanje, jer su učinili sve da našu naciju spasu od urušavanja institucija. Mnogi su se ove godine sramno poneli, ali su desetine miliona glasača sačuvale svoju veru u vrednosti koje Ameriku čine velikom.

The New York Times, 07.11.2016.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 08.11.2016.

Srodni linkovi:

Tom Engelhardt – Moji roditelji se vraćaju iz mrtvih za izbore 2016.

The New York Review of Books – Glas nepoverenja

Paul Krugman – Nameštanje igre

Paul Krugman – Trampova partija

The New Yorker – Podrška Hillary Clinton

The Atlantic – Protiv Trampa

The New Yorker – Moj glas

SLOBODA MEDIJA
TRAMPOZOIK