Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Ako ste se i vi polakomili pa naivno pristali da uđete u 2015. godinu, a sve u veri da je ona prečica do onih obećanih boljih godina, znajte da ćete je, baš kao one torte sa kragujevačke deponije koje su prodavane po pijacama, konzumirati na sopstvenu odgovornost. A kad vam to poruči premijer lično, svaka nelagoda koju osećate je opravdana.

Doduše, kada je u jednom od svojih mnogobrojnih prednovogodišnjih obraćanja javnosti rekao da će ključna reč u narednoj godini biti Odgovornost, možda ste mogli i da pomislite da će se to odnositi na državne službenike uhvaćene u plagiranju i malverzacijama, ali niste više mali pa da verujete u nešto takvo. Naročito kad se setite koliko je puta premijer rekao da za sve loše preuzima svu odgovornost na sebe. Pa još kada tome dodamo i da predsednik države uporno tvrdi kako su on i premijer zajedno došli na vlast i kako će zajedno sa nje i otići, ispada da bi potezanje pitanja odgovornosti jednog stranačkog ministra značilo i lančanu ostavku čitavog državnog vrha. Što niko normalan ne bi sebi poželeo.

A kad smo već kod dodavanja, dodajte i sve one silne izjave kako nam neće biti bolje dok se sami ne potrudimo, pa ćete se oduzeti od saznanja da se odgovornost za narednu godinu očekuje samo od vas. Vi ćete biti odgovorni što niste motivisani da radite za malu ali neizvesnu zaradu, što vam poslodavac ne uplaćuje ni platu ni doprinose i što sve to ne uspevate da isterate na sudu (naročito ukoliko je još na snazi ona Malović-Homen naredba da se radni sporovi ne rešavaju). Umesto da lepo preuzmete odgovornost na sebe pa pokrenete sopstveni posao za samo sto evra koji bi zbog države mogao da vam propadne već za koju hiljadu evra.

A tek ste nagrabusili ako pomislite da vas novoproklamovana parola: ”uzmi stvari u svoje ruke” zapravo sokoli da počnete štrajk. Resorni ministar će takvo preuzimanje odgovornosti odmah proglasiti neodgovornim ponašanjem. A neodgovorno ponašanje je nedopustivo u teškoj godini koja je pred nama (pardon, pred vama). Niste vi ministar pa da smete tako neodgovorno da se ponašate. Niste vi, na primer, ministar vojske pa da vraćate naziv ”ratno vazduhoplovstvo” samo zato što smatrate da se bez tog ”ratno” ne može razlikovati od civilnog!?

Jer, da ste vi ministar vojske, znali biste da može da se kaže i ”vojno vazduhoplovstvo”, naročito u zemlji koja se predstavlja kao vojno neutralna. I koja će predsedavati Evropskom organizacijom za bezbednost i saradnju. (Osim ukoliko ministar ne smatra da postoji neki ekstremni razlog za uvođenje termina ”ratno”? Ne, ne mislim na mogući rat nego na mogućnost da je na twitteru već zauzeto ime ”vojnovazduhoplovstvo” pa zato mora da ga preimenuje u ”ratno”.)

Ah, da, umalo da zaboravim: ovaj tekst ste čitali na sopstvenu odgovornost.

Peščanik.net, 05.01.2015.

NOVE GODINE, BOŽIĆI I OSTALI DUPLIKATI

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)