Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

U svom tekstu o ponašanju predsednika republike u vezi sa otvaranjem prodavnice Ikea opisao sam i kritikovao pogled na svet što se može iščitati i iz sledeće predsednikove rečenice: „Svako ko prolazi autoputem, a mora proći pored ove robne kuće, gde god da ide, može videti da je Srbija normalna i moderna zemlja“. Pitao sam se kako se iz činjenice da je otvorena jedna prodavnica može zaključiti da je Srbija „normalna i moderna“. Čitava buka koju je predsednik podigao oko toga govori upravo suprotno, zaključio sam. Rastislav Dinić, pak, onako kako sam ja razumeo njegov tekst, pozabavio se pedagoškim htenjima i detaljem iz nacističke prošlosti u predsednikovom reklamnom članku. Drugim rečima, ni Dinić ni ja ne bavimo se prodavnicom IKEA samoj po sebi. Dinić će samo kratko reći: „’Ikea’ ne predstavlja samu sebe kao obrazovnu instituciju, već, sasvim pošteno, kao prodavnicu jeftinog nameštaja, vođenu profitnim motivom“, bez ikakvog drugog vrednosnog suda, pored kvalifikacije „pošteno“. A ja sam ukazao na raskorak između predsednikovih tvrdnji o prvoklasnom kvalitetu i onoga što prodavnice Ikea zaista jesu, a što kaže i njen direktor: „Kad ulazimo na novo tržište nama je osnovni postulat da nudimo najniže cene, ali njihovo formiranje je veoma kompleksno i zavisi od više faktora“. I ništa loše u vezi sa tim kako se sama Ikea pozicionira nisam dodao.

Mijat Lakićević, pak, u svom komentaru na Dinićev i moj tekst, iz kojih je uzeo i par citata, govori isključivo o Ikei, a predsednika pominje u prvoj rečenici, u kojoj ga odmah i otpisuje, da bi mu se kasnije, ipak, s dobrim razlogom vratio. Sve što je o konkurenciji, slobodnom tržištu i Ikei rekao Lakićević u svom tekstu meni nije sporno, samo što se ja time nisam bavio, kao ni Dinić. Ostaje ipak nejasno da li iz dolaska Ikee Lakićević, kao i predsednik, zaključuje da je Srbija „normalna i moderna“. Po svemu što piše, rekao bih da ne. Dovoljno je pogledati njegov tekst o planu da se osnuju nove zadruge. Ili pasus o predsedniku upravo iz teksta o Ikei: „Dok javno zagovara protestantizam, on u praksi sprovodi – partizam. Ko je lud da se ’protestantski’ odnosi prema radu i životu uopšte, tj. da bude marljiv i štedljiv, ako do posla može da dođe samo tako što će se učlaniti u Srpsku naprednu stranku“. Masovni klijentelizam – po svemu suprotan ideji konkurencije i slobodnog tržišta – na kome održavaju vlast predsednik i njegova stranka, i koji Lakićević nepogrešivo identifikuje, manifestovao se i u predsednikovom odnosu prema Ikei. Lakićeviću je to možda ovaj put promaklo, meni nije.

Peščanik.net, 12.08.2017.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Ikea i Veber

Rastislav Dinić – Dobar liberal

Mijat Lakićević – Alternativa

Mijat Lakićević – Idea Ikea

Rastislav Dinić – Rad oslobađa

Dejan Ilić – Predsedniče, laku noć

TEMA – RASPRAVA O NEOLIBERALIZMU


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).
Dejan Ilić

Latest posts by Dejan Ilić (see all)