Dobrica Veselinović, jedan od čelnika inicijative Ne da(vi)mo Beograd objašnjava zbog čega istraga slučaja nelegalnog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala i dalje tapka u mjestu i šta je Inicijativa otkrila istražujući ugovor koji je Vlada premijera Aleksandra Vučića sklopila sa arapskim investitorom o izgradnji Beograda na vodi.

Zašto Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i tokom ljeta nije organizovala proteste protiv “vrha beogradske vlasti”, koji je, kako je rekao premijer Vučić, odgovoran za rušenje Savamale? Odmarali ste?

Ne, nismo odmarali. Bavili smo se, pored ostalog, brojnim prekršajnim prijavama koje su u međuvremenu protiv nas podignute. Te prijave je pratila besomučna kampanja kontrolisanih medija, pre svih tabloida Informer, televizije Pink i Studija B, u kojima smo nazivani stranim plaćenicima koje finansira CIA, Rockefeller, Soros, a sve sa ciljem da se navodno destabilizuje Vlada Srbije. Doduše, slične optužbe izgovarao je i Aleksandar Vučić. Pored toga, tokom leta smo pokušavali da saznamo pod kojim je uslovima potpisan ugovor o izgradnji Beograda na vodi.

Šta ste saznali?

Sva saznanja predaćemo nadležnim sudovima, jer verujemo da ugovor nije u skladu sa pravnim sistemom Republike Srbije. Uzgred, taj dokument je model po kojem vlast u svim našim zemljama sklapa sumnjive poslove sa stranim investitorima.

Kako to da ni nakon gotovo 6 mjeseci javnost ne zna ko su ljudi sa bejzbol palicama i fantomkama na glavama koji su, tokom rušenja u Savamali hapsili građane Beograda, vezivali ih, oduzimali im mobilne telefone?

Govoreći o događajima u Savamali, Vučić je rekao da su za “rušenje tri straćare” odgovorni “kompletni idioti”, kao i da je u sve umešan i vrh beogradske vlasti. Naravno, premijer je tom prilikom izbegao da odgovori na ključno pitanje – ko je naredio policiji da ne reaguje na apele građana da ih zaštiti; ko ima toliku moć u ovoj zemlji? Na to pitanje ne odgovara ni Tužilaštvo, što je jasan dokaz političkog pritiska. Ljude je, pretpostavljam, sve to strašno iritiralo, zato su i izašli na ulice.

Dio javnosti tvrdi da vaši protesti nisu radikalni i da vam se zbog toga i ne pridružuju. Kako vam to zvuči: kao opravdana kritika, kao alibi za to što ne bi da se zamjere premijeru Vučiću ili…?

Čuo sam primedbe da je na našim protestima karnevalska atmosfera, da je reč o buntu koji ne može doneti bilo kakvu promenu. Kako na to odgovaram? Ko je za radikalne metode, slobodan je da ih i primeni. Lično mislim da je nasilje najlošije rešenje i da bi radikalizacija protesta bila kontraproduktivna. Za sve. Naše se društvo još nije zacelilo od nedavnih ratnih sukoba i svako pozivanje na radikalizaciju lako može da bude okidač za još veće nasilje.

Dobro, ali kakvi su dosadašnji efekti vaših protesta?

Mislim da će se konačni efekti tek videti. Za sada je važno to što su građani pokazali spremnost da se bore protiv straha i represije, koje, osim u Savamali gde je te noći zaista bilo, za sada nema u tolikoj meri. Ima je u drugom smislu.

U kojem?

Građani Srbije veoma su uplašeni za svoju i za egzistenciju svojih porodica, pa, trpeći razne vrste pritisaka, vode računa o tome šta će javno reći. Što suštinski dovodi u pitanje Vučićevu tezu da je Srbija normalna i demokratska zemlja. Nije! Ovde Vlada donosi odluku da je Beograd na vodi projekat od nacionalnog značaja u momentu kada se Srbija bori sa posledicama katastrofalnih poplava! Kako to da je te 2014. najveći nacionalni interes pravljenje šoping-molova i luksuznih stanova? Ovakve i slične odluke donose se bez ozbiljne rasprave, bez pogovora, gotovo dekretom.

Imaju li osnova tvrdnje da je vaša Inicijativa prva organizacija u posljednje dvije decenije koja je izrazito ljevičarska, antifašistička i koja ne flertuje sa nacionalizmom?

Imaju. Kao Inicijativa, veoma smo se trudili da i u organizacionom smislu stvari postavimo na jasnim demokratskim principima i da diskursom koji negujemo pokažemo za šta se zalažemo. Svima su nam bliske ideje socijalne pravde, jednakosti, veće raspodele i slično.

Postoji li mogućnost da vaša Inicijativa preraste u političku stranku? O tome se posljednjih dana dosta pisalo…

Od osnivanja smo pokušavali da idemo sistemskim putem – pisali smo primedbe, žalbe, tužbe, prijavljivali inspekcijama, pokušavali da nekako upristojimo stvari. Kada smo shvatili da to ne daje nikakav rezultat, probali smo sa pritiscima na ulici, sa demonstracijama, različitim akcijama, što se pokazalo kao efikasno. Šta će se dalje događati? U ovom momentu ne bih isključio mogućnost i nekog konkretnijeg političkog angažovanja. Trenutno smo usredsređeni na novi protest koji će biti organizovan 29. septembra, nakon kojeg ćemo, zajedno sa građanima, otići u šetnju do Tužilaštva. Koje, ponavljam, i dalje ćuti. U međuvremenu ćemo nastaviti da pritiskamo institucije, da se okupljamo do ispunjenja zahteva koje smo postavili: politička i krivična odgovornost svih upletenih u skandal oko rušenja u Savamali. Tu smo da ne odustanemo..

BH Dani, 30.09.2016.

Peščanik.net, 29.09.2016.

BEOGRAD NA VODI