Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Bila jednom jedna Alisa u zemlji čuda. A onda je bio i jedan film – Alisa više ne stanuje ovde. U modi su odlasci. Retko ko od onih koji odlaze govori o tome mnogo; neki ne govore uopšte. Zato što im je teško i zato što, ako govore o tome, možda i neće otići. Tek, javite se lekaru, ili prijatelju, nekom saradniku, i čujete „Alisa više ne stanuje ovde“. „Ko ne zna šta ostavlja, svejedno je što ostavlja“ (Šekspir). A gotovo svi znaju šta ostavljaju – ostavljaju ništa više ili manje od zemlje. I ne znate da li da kažete „do viđenja“ ili „zbogom“. Ako uspete da dobijete vezu sa nekim iz drugih gradova i država na „našem tlu“, ili „ovom tlu“, kako se sada govori za Jugoslaviju, ono uobičajeno „videćemo se“ pretvara se u „čućemo se“ ili „piši“. Poneko zausti ono „videćemo…“, a onda se osvesti pa kaže „čućemo se“, i tako. Ostala su epistolarna obraćanja, kao u prošlom veku. Možda će opet jednom poštu nositi konji i golubovi.

Na aerodromu „Beograd“ nekako je praznjikavo, siromašno i tiho. Ljudi idu brzo, operativno, nesto izvršavaju. Nema razgovora pred odlazak, niko se ne smeje, nema one radosti što će nekome tamo biti lepo i što će nam o svemu pričati, pa i poklon doneti. Sve je nekako u poslednji čas, hitro, bez zastajkivanja, bez pića pred let, bez lagodnosti puta u inostranstvo. Naši odlasci postali su naši rastanci. U glavi žeže ono „exit“, i onda neko odlazi ravno u avion, da otputuje nekud, bez svraćanja u „fri-šop“.

A onda, samo noću, njima tamo i vama ovde cure suze niz lice, niz krajeve, gradove, puteve na „ovom našem tlu“.

E, pa pošto su svi izbljuvali praznik 29. novembar, kao praznik „tamnice naroda“, polako idemo ka novogodišnjim praznicima, ka 1992, i pada sneg, ali „ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag“ (po „našem tlu“).

9. decembar 1991.

Iz knjige „Moda“, Beogradski krug 1994.

Peščanik.net, 03.07.2019.

Srodni linkovi:

Latinka Perović – Borka Pavićević (1947-2019): skica za biografiju

Borka Pavićević – Duša jedinica moja

Mirjana Miočinović – O Borki

Ivan Čolović – Borka kao otpor

Svetlana Slapšak – Oprosti mi, Borka!

Saša Ilić – Borka ili o revoluciji

Boban Stojanović – Borka: Jedno beskrajno nedostajanje

JUGOSLAVIJA