Dumbarton Oaks Gardens, Pan Statue, Washington, DC http://bit.ly/1o1pztdKako je Evropska komisija poništila ključni razlog za strateško partnerstvo države Srbije i Etihada

Ugovor (odnosno, Okvirni ugovor o transakciji) koji je u četvrtak 14. avgusta na konferenciji za štampu predstavio premijer Vučić i koji je potom okačen na sajt Vlade – nije Ugovor koji su pre 11 meseci potpisali Srbija, Jat i Etihad.

To se ne bi otkrilo da se gradonačelnik Beograda Siniša Mali nije „izleteo“ objašnjavajući razlog zašto na Okvirnom ugovoru o transakciji stoji datum 31. jul 2014. godine. Naime, tog dana potpisan je i novi Ugovor o izmenama i dopunama Ugovora o ulaganju, a PRVI INVESTMENT AGREEMENT (Ugovor o ulaganju) potpisan je 1. avgusta 2013.

Ma koliko se Siniša Mali trudio da ubedi javnost kako između ta dva dokumenta – Okvirnih ugovora o transakciji iz 2014. i 2013. godine – nema nikakve razlike, može se slobodno reći da su to suštinski različiti dokumenti. (Tačno je jedino da u ovogodišnjem Ugovoru ništa nije promenjeno u ugovorenim obavezama iz prošlogodišnjeg ugovora u delu investicija i novca).

A „glavni krivac“ za to razlikovanje je – Evropska komisija.

Šta je suštinska razlika?

U tome što Arapi više nemaju apsolutno pravo da samostalno upravljaju kompanijom Er Srbija i da postavljaju menadžment u firmi u kojoj imaju manjinsko (49 odsto) vlasništvo.

A to je bio ključni razlog zbog koga je sklopljeno strateško partnerstvo i 1. avgusta 2013. potpisan Ugovor države Srbije, aviokompanije Etihad iz Abu Dabija i umirućeg Jata.

Siniša Mali priznaje da se promena, koju on smatra nevažnom, odnosi na upravljanje Er Srbijom i način na koji funkcionišu kompanijski Upravni i Nadzorni odbor.

Pa da, ali to je strahovito važna promena.

Siniša Mali koristi eufemizam „sugestije“ za nešto što je bio izričit zahtev Evropske komisije upućen Vladi Srbije – Etihad kao manjinski vlasnik ne može samostalno i apsolutno da upravlja Er Srbijom. Mali zatim nastavlja da se sprda s javnošću o tome kako je „nama Evropska komisija na neki način učinila uslugu, jer je u upravljanju smanjila udeo Etihada“ da bi najzad priznao suštinu: „Etihad sada nema pravo odlučivanja i ne može da postavlja svoj menadžment i svog generalnog direktora, već može da daje predloge za pripremu poslovnog plana“.

Šta je ovo ako nije ključna promena u Ugovoru, jer potpuno menja suštinu strateškog partnerstva Vlade Srbije i Etihada uspostavljenog 1. avgusta prošle godine?

Od proleća prošle godine pa sve do aprila ove godine srpski i zvaničnici Etihada utrkivali su se u pohvalama kako „jedan od najvećih svetskih avioprevoznika dovodi svoj menadžment i preuzima potpunu kontrolu i upravljanje novom srpskom aviokompanijom od koje će napraviti regionalnog lidera“.

Tako na primer 12. aprila 2013. godine blog Tango six piše, a prenosi B92, da „Etihad želi da postavi svoj operativni menadžment kojim bi efektivno vodio Jat. U menadžment strukturi Etihad bi trebalo da ima CEO-a, CFO-a i COO-a. Dnevno i operativno vođenje kompanijom, kadrovska politika i svi detalji koji su nekada bili u ingerenciji srpske politike biće minimum pet godina kompletno prepušteni menadžmentu Etihada“.

Politika piše 13. jula 2013 godine na osnovu „neimenovanog izvora iz Vlade Srbije“ da je „veoma važno da novu kompaniju neće voditi nijedan rukovodilac iz sadašnjeg Jata, niti neko koga će postaviti naša Vlada. Biće to Etihadov kadar“.

Tanjug 1. avgusta 2013. javlja da je „Etihad potpisao petogodišnji ugovor sa Vladom Srbije o upravljanju srpskim nacionalim avioprevoznikom“. Tog dana Džejms Hogan, generalni direktor Etihada, izjavio je a prenosi Tanjug da će „Etihad preuzeti upravljanje kompanijom od 1.oktobra“.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić uveravao je građane Srbije kako je Er Srbija predata u ruke menadžmenta koji će postaviti Etihad, jedan od najboljih svetskih avioprevoznika.

I zaista, prema dostupnim informacijama, menadžment Er Srbije izabrao je i doveo Etihad, biznis plan, plan letenja, otvaranje novih linija, obuka pilota i kabinskog osoblja… sve je to bilo u rukama Etihada i sve je pravljeno u Abu Dabiju.

Ali, Vlada Srbije krila je od svojih građana i poreskih obveznika da je već 2. avgusta, dakle dan posle svečanog potpisivanja Ugovora o strateškom partnerstvu iz Evropske komisije stigao neprijatan dopis adresovan na srpskog regulatora vazdušnog saobraćaja – Direktorat civilnog vazduhoplovstva. To je u izjavi za Tanjug 16. oktobra priznao Siniša Mali: „U Direktorat za civilno vazduhoplovstvo 2. avgusta stigao je upozoravajući dopis iz Evropske komisije, Generalnog direktora za mobilnost i transport, u kojem je navedeno da nova kompanija može da izgubi licencu za otvoreno nebo zato što je upravljanje novom kompanijom u rukama kompanije koja nije iz EU“. U funkciji savetnika prvog potpredsednika Vlade Siniša Mali izjavio je tog dana za Blic da „ne postoji nijedna tačka u kojoj Srbija krši ratifikovan Sporazum o otvorenom nebu. Er Srbija ostaje u većinskom vlasništvu Srbije, a Vlada ima većinu u Upravnom odboru. Učešće Etihada od 49 odsto vlasničkog kapitala u Jat ervejz je u skladu sa ugovorom i odredbama regulative o opštim pravilima za obavljanje usluga vazdušnog saobraćaja u EU“.

I tako je bilo do aprila 2014. godine, kada je Evropska komisija pozvala Vladu Srbije u Brisel da objasni zašto Etihad kao manjinski vlasnik ima punu kontrolu upravljanja kompanijom Er Srbija. Zanimljivo je da je srpsku delegaciju predvodio – Siniša Mali u nepoznatom svojstvu, u to vreme gradonačelnik Beograda ali ne više i Vučićev savetnik. Na „saslušanju“ povodom vlasničke strukture i upravljačkog modela Er Srbije on je sve lepo objasnio, ali nije uverio domaćine pa su oni zatražili da im za sve što je rekao dokumentuje papirima iz Beograda. „Komisija EU za aviosaobraćaj je tražila da joj dostavimo podatke“, priznao je pre neki dan Mali u razgovoru za B92. I u Brisel „na posmatranje“ poslat je pravi ugovor Srbije i Etihada od 1. avgusta 2013. godine.

Tako je počela zvanična istraga Evropske komisije o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i aviokompanije iz Abu Dabija Etihad zbog sumnji da nije u skladu sa pravilima Evropske unije o vlasništvu i efektivnom kontrolom upravljanja aviokompanijama. Testovi vlasništva i kontrole upravljanja su odvojeni i oba moraju da budu ispunjeni da bi aviokompanija dobila saglasnost za saobraćajna prava i da bi zadržala „državljanstvo“ EU (odnosno da bi ostala član sporazuma o Otvorenom nebu). Vlasnički udeo Etihada u Er Srbiji (49 odsto) nije bio sporan, ali je bila sporna prevelika efektivna kontrola u upravljanju srpskim avioprevoznikom pošto Etihad ima manjinski udeo. Evropska komisija tražila je razjašnjenje i od Vlade Srbije detaljne informacije o uticaju Etihada na upravljanje i kontrolu poslovanja Er Srbije.

Istraga je završena tako što je Evropska komisija poslala Vladi Srbije svoje „sugestije“, kako reče Siniša Mali. Snaga tih „sugestija“ bila je tolika da su imale efekat – naredbe, pa je Vlada Srbije postupila u skladu s njima i promenila suštinu strateškog partnerstva s Etihadom. „Mi smo potom analizirali te zamerke tokom maja i usvojili ih u junu“, priznao je Mali.

Tako, na primer, u novom Okvirnom ugovoru o transakciji od 31. jula 2014. okačenom na sajtu Vlade u poglavlju „Odbor direktora i korporativno upravljanje u Er Srbiji“ piše „da će Etihad imati pravo da imenuje četiri od devet članova Odbora direktora AS-a od kojih će jedan biti potpredsednik, a da će država Srbija imati pravo da imenuje pet od devet članova direktora od kojih će jedan biti predsednik“.

Avantura sa strateškim partnerstvom države Srbije i Etihada koji je kao renomirana svetska kompanija trebalo da postavlja generalnog direktora i menadžment i da samostalno upravlja Er Srbijom završena je ovako: „Etihad sada nema pravo odlučivanja, već može da daje predloge za pripremu poslovnog plana“, izjavio je 15. avgusta 2014. godine Siniša Mali (u nepoznatom svojstvu „glede“ Er Srbije) za B92.

Peščanik.net, 17.08.2014.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Krik

Mijat Lakićević – Vučićevo čedo

Miša Brkić – Dosoljeno i bljutavo

Miša Brkić – Čarter čarobiranje

Miša Brkić – Inekcija profita

Miša Brkić – Aerodrom opet prašta dugove Er Srbiji

Miša Brkić – Nauk… još jednom

Miša Brkić – Nauk: Alitalia, Etihad i mi…

Miša Brkić – Nebeske podvale

Miša Brkić – Ima jedan Plan

Miša Brkić – Državno nedonošče

Miša Brkić – Let iznad marketinga

Miša Brkić – Nebeska Srbija

Miša Brkić: Jat – cena sahrane

Miša Brkić – S Jatom odlazi i socijalizam