Rusija planira da reši izbegavanje regrutacije slanjem digitalnih vojnih poziva uz zabranu napuštanja zemlje pozvanih rezervista. Novi zakon, koji je ruski parlament usvojio početkom aprila, omogućava vojnim vlastima da ruskim državljanima šalju poziv da se jave u vojni odsek preko portala euprave (Gosuslugi) koji je u širokoj upotrebi za slanje poreskih prijava i dokumenata građanima. Zakon je upućen na odobrenje Savetu federacije i predsedniku Vladimiru Putinu.

Trenutno je u toku prolećna kampanja regrutacije, u okviru koje mladići između 18 i 27 godina starosti mogu biti pozvani na 12-omesečnu vojnu obavezu. Ruska vojska za sada šalje pozive običnom poštom, ali bi joj digitalizacija ovog procesa znatno olakšala evidenciju poziva i ubrzala njihovo uručivanje. „Zvaničnici iz ruskog ministarstva odbrane se neprekidno žale kako sistem fizičkog potpisivanja poziva usporava proces regrutacije“, kaže Sergej Krivenko iz nevladine organizacije „Građanin i vojska“. Mnogi ljudi izbegavaju pozivare tako što ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni i teško ih je pronaći. Po novim pravilima, nakon što dobije poziv putem interneta ruski državljanin se smatra pozvanim u vojsku i za njega automatski stupa na snagu zabrana napuštanja zemlje. Ako se pozvani ne pojavi u vojnom odseku u roku od 20 dana biće suočen sa nizom ograničenja, uključujući zabranu korišćenja vlastitog vozila, prodaje imovine i dizanja kredita. Takođe mu preti i novčana kazna.

Predsednik Duminog odbora za odbranu kaže da su ove mere predviđene za narednu kampanju regrutacije. Novi sistem podrazumeva jedinstvenu bazu podataka za koju će se lični podaci o pripadnicima ruskog rezervnog sastava prikupljati od niza vladinih institucija kao što su poreska služba, policija, penzioni fond i medicinske ustanove. Sa takvom bazom podataka rezervistima će biti „praktično nemoguće“ da izbegnu poziv, kaže advokat Aleksej Tabalov, jer će službe za vojnu registraciju imati detaljne informacije o kućnoj i radnoj adresi pojedinca. Ljudima koji žele da izbegnu regrutaciju on preporučuje da se ne javljaju u vojni odsek po cenu restriktivnih mera.

Novi sistem se usvaja u trenutku kada se Rusija navodno sprema da regrutuje 400.000 profesionalnih vojnika, dok izveštaji zapadnih obaveštajnih službi tvrde da ona nema dovoljno vojnika za odbranu okupiranih teritorija na jugoistoku Ukrajine. „Planovi ministarstva odbrane su nerealni“, komentariše Sergej Krivenko. „Kampanja za regrutaciju profesionalnih vojnika po ugovoru propala je prošle godine – zbog toga je i došlo do prvog talasa mobilizacije. Broj građana koji žele da idu u rat je veoma mali“.

Kremlj je prošlog septembra najavio „delimičnu mobilizaciju“ rezervnog vojnog osoblja, čime je vojska dopunjena desetinama hiljada ljudi. To je izazvalo veliki talas emigracije. Sada će ruski mladići koji žele da izbegnu mobilizaciju morati da smisle nove načine za to. „Odlazak iz zemlje je najsigurniji način“, kaže Grigorij Sverdlin koji rukovodi projektom Beži kroz šumu za pomoć građanima koji žele da napuste Rusiju.

Thomas Rowley, Open Democracy, 11.04.2023.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 19.04.2023.

UKRAJINA