dva psa

Foto: Predrag Trokicić

Strašno je kada je javnost dovedena u situaciju da mora da spekuliše o najznačajnijim političkim događajima. Strašno je kada institucije toliko zakazuju u svom poslu, da nema nade da se dođe do jasnih odgovora na najvažnija pitanja. Nažalost, to je situacija u kojoj se u Srbiji nalazimo već godinama, i ubistvo Olivera Ivanovića nije izuzetak, već još jedna potvrda pravila. Kada ministar u Vladi Srbije otvoreno kaže da ne veruje da će Ivanovićeve ubice ikada biti otkrivene, javnosti ostaju samo spekulacije.

Međutim, ima spekulacija i spekulacija. Jedno je pokušati da se na osnovu dostupnih činjenica rekonstruiše jedan mogući scenario. Nešto je sasvim drugo ignorisati činjenice u korist izmaštanih scenarija. Na primer, kada režimski analitičari na nacionalnim televizijama tvrde da iza Ivanovićevog ubistva stoje SAD, nemoguće je reći da li je to tačno ili ne, jer u ovom trenutku nema dovoljno informacija o samom događaju, a po svemu sudeći, neće ih ni biti. Ali ono što se može i mora reći jeste da takva tvrdnja nije u najboljem skladu sa činjenicama koja nam jesu poznate. Isto važi i za insinuacije koje su izneli Nenad Čanak i Mijat Lakićević da iza ovog ubistva stoji Rusija. S obzirom na to koliko malo znamo o samom slučaju, teško je sa sigurnošću tvrditi da ove insinuacije ne odgovaraju istini, ali se može i mora reći da one ignorišu neke ključne i svima dostupne činjenice.

Te činjenice tiču se pitanja ko ima moć na Kosovu, ko je aktivno radio na denuncijaciji i progonu Olivera Ivanovića, ko je mogao ili bio dužan da ima saznanja o njegovoj bezbednosnoj situaciji, i ko je mogao ili bio dužan da ga od potencijalnih pretnji zaštiti, a da to nije učinio. Odgovor ni na jedno od ovih pitanja nema nikakve veze ni sa Amerikom, ni sa Rusijom. Umesto toga, odgovori na sva ova pitanja vode ka tri instance – 1) režimu u Beogradu, odnosno njegovim pulenima na severu Kosova, 2) režimu u Prištini, i 3) EULEKS-u. Ovo su činjenice, i svaka spekulacija, kako god maštovita, mora poći od njih i objasniti na koji način se one uklapaju u razmatrani scenario.

Peščanik.net, 23.01.2018.

KOSOVO
UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA