Foto: Sergei Chuzavkov, AP
Foto: Sergei Chuzavkov, AP

Mislim da će stanovnici Ukrajine još dugo pamtiti sumorno jutro 19. februara 2014. Požari koji još traju u centru Kijeva, zgarišta od ognjenih barikada kojima su se opozicionari ograđivali od „Berkuta“, miris krvi… Bojim se da je to prvo jutro građanskog rata u Ukrajini. Posle dugog koprcanja, radi rešavanja višemesečnog problema koji ga muči, Janukovič je juče odlučio da primeni nasilnu varijantu. U svom obraćanju građanima, on je za povredu zakona optužio lidere opozicije i na njih svalio svu odgovornost za nasilje i haos koji su juče zavladali ukrajinskom prestonicom. Tokom noćnih pregovora s opozicijom, on je od njih zatražio da se praktično odreknu Majdana. U Kijevu je zatvoren metro, a specijalci su pokušali da zatvore i sve ulaze u Kijev. Pripadnici takozvane unutrašnje vojske, zajedno sa specijalcima, celu noć su pokušavali da sa Majdana rasteraju demonstrante. Odmah ću reći, bez naročitog uspeha. No zato je Dom sindikata, mesto gde je bio štab opozicije, potpuno izgoreo. Prema nekim izveštajima, požar se proširio i na susedne zgrade.

A najvažnije je to da je broj poginulih počeo da raste na desetine i da ta činjenica sada uslovljava dalju nepomirljivost suprotstavljenih strana. Pogibija saboraca će sprečavati opoziciju da pristane na bilo kakav kompromis, a bezbednjaci su sada vezani krvlju i ostali su bez trunke manevarskog prostora. Ako na kraju budu poraženi, u najboljem slučaju ih čeka zatvor. Treba priznati da je Janukovič, pošavši na zaoštravanje konflikta, veoma loše proračunao situaciju. Sasvim je očigledno da on ne raspolaže dovoljnom silom koja bi mogla da mu obezbedi simboličku pobedu nad Majdanom. Čak i ako mu uspe da rastera opoziciju sa trga, biće mu nedovoljno tri do pet hiljada milicionera da kontroliše Kijev. Baš o tome i svedoče čuvene „tituške“, mladi ljudi zavrbovani iz drugih regiona i plaćeni od strane režima. Neka sredstva javnog informisanja pišu i o kažnjenicima koji su u tu svrhu pušteni iz zatvora. Jedino što bi sada mogao da učini je da pripadnicima „Berkuta“ razdeli automate i naredi im da otvore vatru.

Istovremeno, raspad zemlje je faktički već počeo. U zapadnim delovima Ukrajine, demonstranti su počeli da zauzimaju zgrade u kojima su smešteni organi vlasti i pravosudne ustanove. U Lavovu je napadnuto odeljenje unutrašnje vojske. I koliko se može razumeti, oružane snage se za sada nikako ne mešaju u konflikt. Međutim, bliži se vreme kada će opozicija shvatiti da su vojna skladišta to mesto odakle se može uzeti pravo oružje. A tada, spasavaj se ko može.

Ne mogu a da se ne setim jedne velike „žurke“ spoljnopolitičkih eksperata i komentatora koja je bila organizovana pre otprilike tri meseca, i na kojoj su praktično svi učesnici (isključujući jednog) živahno pričali o tome kako je Vladimir Putin ostvario blistavu pobedu u Ukrajini…

Ежедневный журнал, 19.02.2014.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 20.02.2014.

You Tube – Policija koristi bojevu municiju

UKRAJINA