Ne da(vi)mo Beograd
Ne da(vi)mo Beograd

U ponedeljak je na sajtu KRIK-a objavljen intervju sa bivšom suprugom gradonačelnika Beograda, Marijom Mali. U tom intervjuu Marija Mali je iznela ozbiljne optužbe na račun svog bivšeg supruga, uključujući i to da je on organizovao rušenje u Savamali u noći izbora 2016. godine. Međutim, ukoliko ne pratite društvene mreže, N1 televiziju, ili ne čitate Danas, mogli ste da ostanete bez te informacije. Javni servis, naše pravo da znamo sve, smatrao je da ovo ne treba da znamo. Nije velika tajna šta se desilo. Mediji su čekali reakciju predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

U utorak, gostujući u emisiji Upitnik na javnom servisu, Aleksandar Vučić nam je rekao sve što imamo pravo da znamo o slučaju Savamala. Ponovio je već dobro poznate stavove – da slučaj Savamala nije bitan i da mediji na tome insistiraju jer nemaju o čemu drugome da pričaju, da nije trebalo rušiti noću već usred dana, da su rušeni ilegalni objekti. Komentarišući učešće Siniše Malog u organizovanju rušenja, Vučić je prvo podsetio na sve uspehe koje je trenutni gradonačelnik Beograda postigao, ali je i podvukao da je njegov ostanak na toj poziciji nemoguć. Nije doduše jasno rekao da li to znači da gradonačelnik neće odslužiti ceo mandat (gradski izbori su 2018), mada je rekao da će političkih posledica biti i pre nego što bude pravosnažne presude. Takođe je podsetio da je on odmah rekao da je odgovoran neko iz vrha gradskih vlasti.

Problem je u tome što tužilaštvo ima problema sa sprovođenjem istrage. Slučaj Savamala se još uvek nalazi u predistražnom postupku jer policija odbija saradnju. Ako prihvatimo da je predsednik Vlade ovim nastupom konačno potvrdio da je jedina osoba odgovorna za rušenje u izbornoj noći 2016. godine Siniša Mali, logično je zaključiti da je i policija te noći delovala po njegovom nalogu i da ga sada štiti ne obelodanjujući neophodna dokumenta. Iz toga sledi da je Siniša Mali najuticajnija ličnost na srpskoj političkoj sceni koja je u stanju da organizuje gradske i državne službe i da utiče na njihovu spremnost da sarađuju sa tužilaštvom. U ovo je ipak teško poverovati.

Na temu Savamale bi se moglo reći mnogo toga, uključujući i pitanje ko je zaista kontrolisao službe u noći rušenja, ali trebalo bi reći i nešto o Mariji Mali. Kako je navela u intervjuu za KRIK, izlazak u javnost je za nju „poslednja linija odbrane“. Nakon što je podnela krivičnu prijavu za nasilje u porodici, ona navodi da joj je Siniša Mali pretio:

„Ne želim da trpim nasilje i obratila sam se Centru za socijalni rad, gde su mi rekli da protiv nasilnika moram da podnesem krivičnu prijavu. I tad je nastavio da preti, da govori: ’Nemoj to da radiš. Ako uradiš, ja ću da te uništim, uzeću ti decu’. Pošto sam ipak podnela krivičnu prjavu, on je uradio sve, na sve moguće načine, i dobio starateljstvo nad decom… Da mi se osveti.“

Bivši suprug joj, kako tvrdi, još uvek šalje preteće poruke. Deca su dodeljena njemu, njena krivična prijava je odbačena, a prijava Siniše Malog protiv nje za lažno prijavljivanje još uvek nije rešena.

Aleksandar Vučić, osim što nije rekao ništa protiv Siniše Malog (sem da je trebalo da ruši danju), nije rekao ništa ni protiv Marije Mali. Prvo se ogradio navodeći da je Mariju Mali sreo „jednom, dva puta u životu na nekom dečjem rođendanu“ i da on sa porodicom Mali nije kućni prijatelj. Zatim je otvoreno stao u njenu odbranu:

„Za mog druga Sinišu moram da kažem, ja sam uvek na ženskoj strani, i ono što, iako ne smem u to da se mešam, iako sudije to znaju bolje nego ja, reći ću nešto što je protiv njega – ja uvek mislim da deca treba da budu uz majku, eto to je sve što mogu da mu kažem. Ali za ovo drugo, ko su ljudi koji su upotrebili i koji su zloupotrebili ženu, bivšu ženu nečiju, koja je u sukobu oko starateljstva sa svojim bivšim mužem, za političke izjave to se nikada u Srbiji nije radilo. To nikada niko u Srbiji nije radio. To nisu ljudi.“

Kada kažem da je stao u njenu odbranu valja napomenuti da je to odbrana samo po stavki roditeljstva. „Deca treba da budu uz majku“ je patrijarhalni stav, kao i celokupna Vučićeva izjava. On, kao vitez-zaštitnik, brine za jednu ženu, jednu majku kojoj su oduzeli decu, brine jer su njenu patnju zloupotrebili neki ne-ljudi. Vučić se ne obazire neposredno na krivičnu prijavu Marije Mali za nasilje u porodici. Posredno, hvaleći Sinišu Malog kao gradonačelnika, druga i čoveka, a i samim time što tu tužbu ne pominje, on je rekao dosta toga. Vučić, vitez-zaštitnik, braniće do poslednjeg daha majku kojoj su oduzeli decu, ali neće pomenuti ženu žrtvu nasilja.

Odluku suda o tome kome u brakorazvodnoj parnici Mali treba da pripadne starateljstvo ne možemo posmatrati mimo toga ko je Siniša Mali. On možda nije najmoćnija osoba u Srbiji, ali moć je na njegovoj strani. Navode Marije Mali treba proveriti, ali zvuči realistično da je Siniša Mali iskoristio političku moć koju ima kako bi obezbedio starateljstvo nad decom, a kao vid pritiska na svoju bivšu suprugu. Predsednik Vlade nije pomenuo tu mogućnost, iako je odluku suda ocenio kao čudnu.

Vučić je pronašao način da u utorak ne napadne ni Sinišu ni Mariju Mali; čak je našao razumevanja i za novinare KRIK-a, a u isto vreme je još jednom javnost podsetio da je veliki zaštitnik žena, neko ko je „uvek na ženskoj strani“. Vitez-zaštitnik to govori, ali čini nešto drugo. Sve vreme intervjua je prekidao novinarku RTS-a Oliveru Jovićević. Napadao ju je i nije joj dozvoljavao da postavi pitanja, čak je on nju ispitivao. To je vitez-zaštitnik koji ne podnosi da se bilo koji njegov potez, ili potez njegovih saradnika i saradnica, dovede u pitanje. Vitez-zaštitnik koji, svega nekoliko minuta nakon što se stavio na žensku stranu, izgovara „tuci koga ti hoćeš u svojoj kući“. Možda se to – nasilje koje se desi u kući, ostaje u kući – našlo u odgovoru Mariji Mali na neko od pisama koje mu je poslala tražeći pomoć, a koja predsednik Vlade nije želeo da komentariše.

Peščanik.net, 15.02.2017.

Srodni linkovi:

Aleksandar Roknić – Gospodari i podanici

Ljubodrag Stojadinović – Bračne razmirice

Autonomni ženski centar: Ako ne razume šta je zloupotreba moći – neka se bavi drugim poslom

BEOGRAD NA VODI
FEMINIZAM