Zoran Milanović stvarno nije trebao za Božić ići u Katedralu.

Mogao je jednostavno poslati poštom kardinalu Bozaniću proračunski ček za ovu godinu. To je ionako jedino što se od njega očekuje.

Na misu je mogao eventualno otići tek u slučaju da se usudio skresati financijske izdatke za Crkvu, ispovjediti tamo grijehe, izmoliti tri Očenaša, zapaliti svijeću i zbrisati kući.

Ovako, uzeo je drugima kako bi dao Crkvi. Samo da bi ga ta ista Crkva pustila na miru.

Obveze se moraju poštovati

Iz Vlade su objasnili zbog čega nisu smanjili proračunske izdatke za potrebe Katoličke crkve. “Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom. Obveze se moraju poštovati”.

Nisu spomenuli da sam Ugovor sa Svetom stolicom, u svom članku 15., predviđa mogućnost revizije. “Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima”, stoji u Ugovoru.

Pa neka poštuju obvezu revizije Ugovora s Vatikanom

Štoviše, odvjetnica Jadranka Sloković tu odredbu protumačila je kao obvezu: “Taj članak ugovora nam ne ostavlja nikakav izbor, nego stavlja obvezu pred Vladu da krene s revizijom i prilagođavanjem ugovora novim okolnostima jer se vrijeme promijenilo u odnosu na 1998.godinu kada se ugovor potpisao”, izjavila je nedavno za Slobodnu Dalmaciju.

Ali, eto, premijer, diplomat i pravni stručnjak Zoran Milanović, onaj koji tako samouvjereno tumači haške presude, nije pristupio reviziji tog Ugovora.

Izbjegavanje obaveze

Ne samo da je u predizbornoj kampanji izjavljivao da se neće ići u reviziju, što je bilo razumljivo s obzirom na njegov kronični strah od sukoba sa Crkvom, nego ni nakon uvjerljive izborne pobjede ne pokazuje želju da promijeni Ugovor.

Točnije, izbjegava ono što odvjetnica Sloković tumači kao njegovu obvezu. A obveze se, kako tvrdi Vlada, moraju poštovati.

Skandalozno na više razina

Ali, premijeru je ovako lakše. Baš kao što je bilo lakše i HDZ-u: Crkvi dati njezino, a građanima uzeti njihovo.

To je zabrinjavajuće na više razina.

U prvom redu, Milanovićeva vlada iskazuje snishodljivost prema biskupima u zamjenu za njihovu kooperativnost. Pritom pokazuje i manjak poštovanja prema ostalim vjerskim zajednicama, a više od toga, manjak poštovanja prema hrvatskim građanima od kojih se u ovom trenutku očekuje žrtvovanje, štednja i solidarnost.

Kukavički kompleks

Milanović po tko zna koji puta demonstrira kukavički oportunizam, ali i natruhe tradicionalnog SDP-ova kompleksa u odnosu prema dominantnoj vjerskoj zajednici.

Pored svega toga, Kukuriku koalicija ignorira iste one međunarodne ugovore iza kojih se skriva, premda oni sami otvaraju mogućnost da se krene u njihovu izmjenu.

Neodgovornost prema javnim financijama

A najgore od svega, Vladino izdašno financiranje Katoličke crkve u vremenu kriznih ušteda pokazuje neodgovornost prema javnim financijama, prema državnoj blagajni koja se sve teže puni i koja SDP-u služi za isto ono za što je služila iz HDZ-u: kupovanje mira na vlasti.

Pa se stoga financiranje Kaptola proglašava “svetinjom” u koju se ne smije dirati, kao što se ne dira u Zakon o radu, niti se smanjuju izdaci za Ministarstvo branitelja. Vukovi moraju biti siti da bi ovca izvukla živu glavu.

Skuplje je jeftinije

I tako, ne samo da će Crkva ostati nedirnuta proračunskim uštedama, nego će dobiti još i više novca nego lani. Ne samo da neće morati državi podnositi račune, već će biti pošteđena plaćanja poreza, a polagat će i pravo na povrat imovine, one iste koju država već godinama ne zna uknjižiti.

Lijepo je to jednom objasnio kardinal Bozanić: “Skuplje je jeftinije”.

Premijer Milanović je to primio na znanje. Shvatio je da se neće dobro provesti ako će škrtariti na Crkvi, jer bi mogao navući gnjev Božji.

A što se tiče običnih smrtnika i njihova gnjeva, oni ionako nisu na njegovoj razini.

Index.hr, 14.02.2012.

Peščanik.net, 15.02.2012.

NOVE GODINE, BOŽIĆI I OSTALI DUPLIKATI