Foto: Slavica Miletić
Foto: Slavica Miletić

Spoljni, nevidljivi neprijatelj se uvukao u naše redove. Tako barem neki kažu – nekom majka, nekom maćeha. Saradnik vlasti u uspostavljanju diktature. Kao da diktatura nije pre toga postojala. U vanrednom stanju se samo jasnije vidi kako stvari funkcionišu u redovnom, što ne znači da u redovnom stanju to nije bilo dovoljno vidljivo. Bilo je itekako.

Takozvana struka koja je vidljiva u režimskim medijima je u službi vlasti – bilo i ostalo. Setimo se samo vređanja nepodobnih univerzitetskih profesora i sudije Majića u Skupštini i po tabloidima. Crni fondovi za kupovinu respiratora po belom svetu – bilo i ostalo. Gde se izgubiše tetkinih 200.000 evra, Jovanjica, Savamala i Krušik? Zar to nije isto? Povlašćeni poslovi brata doktorke iz Kriznog štaba? A povlašćeni poslovi premijerkinog brata, oca ministra policije, Beograd na vodi, isterivanje stručnog kadra iz Više medicinske škole u Ćupriji da bi se zaposlili partijski poslušnici? Digla se kuka i motika u tabloidima zbog seksističkih izjava na društvenim mrežama na račun doktorke iz Kriznog štaba. Gde se dede Marija Lukić koju je lokalni šerif zlostavljao godinama, između ostalog, kroz 15.000 lascivnih sms poruka? Šta je sa višegodišnjim seksističkim uvredama i pretnjama na društvenim mrežama na račun Jovane Gligorijević i Žakline Tatalović?

Budžet je ovoj vlasti džeparac i potpuno je netransparentan. Nenamensko trošenje sredstava i namešteni tenderi su dobro poznata praksa. Građani su za sve krivi i vlast ne zanima šta građani misle – bilo i ostalo: „I da vas je pet miliona nijedan zahtev vam neću ispuniti“. Da se predsednik ničega ne plaši i to znamo. Pozvao je njih petoricu da ga biju, a kada je video demonstrante 1 od 5 miliona na ulici nije se uplašio. Zašto bi se uplašio od korone? Zašto bi se testirao na koronu i otišao u samoizolaciju kada za njega i njegove zakoni ne važe? Zbog čega bi se onda samoizolovao direktor Namenske iz Lučana? Kako to da je predsednik jedini video snimak sa rampe u Doljevcima? Kako to da se vanredno stanje donosi bez Skupštine? Kako to da rebalans budžeta vrše Vlada i predsednik bez Skupštine?

Kako to da neki huligani imaju pravo da krše policijski čas na krovovima zgrada? Nismo znali da su oni produžena ruka vlasti? A ko su onda kompletni idioti iz Savamale? Zar paljenjem baklji na istim tim krovovima ne ugrožavaju opštu bezbednost i imovinu stanara? Zaboravili smo da su novinaru Milanu Jovanoviću isti ti zapalili kuću bez ikakvih posledica? Zar Ana Lalić, Jovana Popović i ko zna koliko još njih nisu bili u zatvoru bez ikakvih zakonskih osnova? Pa eto i Aleksandar Obradović je pre toga na isti način tri nedelje proveo u zatvoru i još više od mesec dana u onom u kojem smo svi mi danas. Zar nisu proganjali i vređali novinare i pre ovog vanrednog stanja? Zar nismo znali da tužilaštvo i policija ne rade u korist građana, pa ugroženi stanari u pomoć zovu Južne vesti i N1?

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je falsifikovao izveštaje saobraćajnih nesreća kako bi sa organizovanom bandom naplaćivao osiguranje. Pa zar u vladajućoj koaliciji ne sedi bulumenta sa falsifikovanim diplomama, masterima i doktoratima? Zar nije 2018. na naše oči izvršena Izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju kojom je legalizovano nekoliko hiljada lažnih doktorata? Nismo bili svedoci dosadašnjeg razaranja školstva, zdravstva i kulture? Nismo znali da će zdravstveni radnici goloruki na epidemiju i da će stradati? Čudi nas što se korona kriza pretvorila u političku kampanju u kojoj su bolesni i preminuli od virusa ostavljeni po strani. Pa šta se desilo sa slučajem poginule žene na rampi u Doljevcima i poginulim mladićima u Namenskoj iz Lučana? Zar i njihovi životi i pre svega ovoga nisu ostali po strani? Zgražavamo se nad krovovskim skandiranjem Vođi? Šta bi sa onim aplauzima podrške lokalnim kabadahijama ispred sudova (Lučani, Grocka, Brus)? I to smo zaboravili?

Deset hiljada zastava da pobedimo koronu? Zastave predstavljaju narod, a narod predstavljaju oni. Nismo znali da predsednik vlada po principu „država to sam ja“? Šerpuju oni koji podržavaju koronu. Đilas traži mogućnost da se penzioneri prošetaju zato što želi da pocrkaju jer nisu njegovi glasači? Pa zar i pre toga neistimišljenici nisu bili ološ, plaćenici, fašisti i izdajnici? Zašto se SPC koja je ordenovala predsednika i ministra finansija isto tako ne bi ponašala prema kolegi docentu Pravoslavnog-bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću?

Kontraprotesti na šerpovanje? Ne sećamo se sendvičijada i autobusijada tokom kampanje „Budućnost Srbije“ i njihovih najava štrajka glađu? Na razglasu puštaju Đilase lopove. Pa zar ne lupetaju već godinama da je ukrao preko 500, 600, 700 miliona evra? Zar sve ovo ne podseća na kampanje koje su prethodile ubistvima Zorana Đinđića i Olivera Ivanovića? I onda je NIN-ova naslovnica atentatorska. A sto evra kao pomoć protiv korone, naših para koje ćemo vraćati sa kamatom? Šta ćemo sa troškovima bakljada i razglasa i direktorkom dečijih odmarališta koja je dane korone provodila sa prijateljima u istim tim odmaralištima na naš račun? I to je već viđeno – penzionerima su oteli penzije, retroaktivno ukinuli produžetak radnog odnosa univerzitetskim profesorima koji su stekli uslov za odlazak u penziju, finansiranje sendviča, autobusa, botova. Šta će biti dan nakon bojkota? Evo dobili smo i na to pitanje odgovor – taj deo opozicije će u medijima biti zastupljen koliko i tokom vanrednog stanja.

Zašto se nismo masovno bunili tada, kao što se bunimo sada šerpovanjem? Da li šerpujemo samo zbog toga što smo na kratko na svojoj koži osetili samo delić onog kroz šta nepodesni pojedinci prolaze godinama? Da li je šerpovanje samo izraz našeg oportunizma i hipokrizije, odnosno, da li je motiv šerpovanja ugrožavanje našeg sopstvenog interesa koji se svodi na kućni pritvor? Šta će biti kada nam ukinu kućni pritvor? Da li ćemo, pošto nam udele slobodu kretanja, da utihnemo?

Martin Luter King je rekao: „Ukoliko ne možeš da letiš, onda trči. Ukoliko ne možeš da trčiš, onda hodaj. Ukoliko ne možeš da hodaš, onda puzi i po svaku cenu nastavi da se krećeš.“

Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 04.05.2020.

KORONA VIRUS