Skulptura čoveka sa konjem ispred Skupštine Srbije

Foto: Peščanik

Sve što je lepo kratko traje. Tako je kratko trajao i ovaj sumanuti performans osvedočenog Uništitelja Beograda i njegovog drugara srpskog Komandosa. Uništitelj i Komandos su smislili kako da odbrane Skupštinu grada i Skupštinu Srbije od navodno planiranog upada građana na subotnjem protestu. To je bila toliko dobra ideja da su im građani poželeli da u svom štrajku idu do kraja. Ali se ona nije dopala Big Daddyju (BD) što je ujedno i potvrda da su ovu ingenioznu glupost gorepomenuti smislili sami. Odmah se BD dao u pregovore sa vlašću pobunjenom protiv svojih građana koji su, nadasve očekivano, uspešno razrešeni – nema štrajka glađu. Nema šta, lepa reč gvozdena vrata otvara, a taman su studenti Uništitelju doneli infuziju i Komandosu prikladno zapakovan pileći batak. Pošto nisu uspeli u svojoj nameri da im pomognu, studenti su ispred Skupštine raspalili roštilj. Dimi se Skupština na ovaj ili onaj način.

Izlazna strategija iz ovog nonsensa je pronađena u ništa manjem. Prvo nas je večita preletačica, ovoga puta bez hidžaba, zamolila da čuvamo Skupštinu Srbije kako 13. tako i 19. aprila (?!). Nedugo zatim smo obavešteni da će članovi vladajuće partije danonoćno čuvati ovo zdanje od svih onih koji neprestano gube izbore. Predvodiće ih onaj koji je u podršci protestima univerzitetskih radnika pronašao barem 35 falsifikovanih potpisa koje, naknadno, ipak nije uspeo da dešifruje. A da, on je istovremeno i uspešan predavač na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji i to na predmetu za koji nije stručan. Da ne bude da Uništitelj zaostaje, kad već razvaljuje bedeme Kalemegdana, najavio je da će odbraniti bedeme Gradske skupštine od razularenih građana.

Verovatno se BD uplašio od mogućih zamena Uništitelja i Komandosa. Ako oni štrajkuju glađu, i za to primaju državnu platu, ko će ih zameniti u vođenju grada i ministarstva sile? Uništitelja bi morao da zameni gradonačelnik, ali je tu nevolja što bi se onda vlast umesto na gondolama temeljila na vrapcima koji su, u međuvremenu, ostali bez svog drveća. Komandosa bi morao da zameni neko ko možda ne vidi višedimenzionalno, pa naša vojna sila više ne bi izgledala tako „nadmoćno“ u regionu. Ostaje pitanje zašto je BD na najavu štrajka glađu svojih funkcionera reagovao trenutno, dok je sa druge strane građane zadužene u švajcarcima pustio da gladuju nedelju dana. Pustio bi ih i duže da ih u tom protestu nije podržao pokret 1 od 5 miliona. Dakle, imamo građane prvog i drugog reda. Prvom redu nije u interesu da smrša, dok bi ove u drugom valjalo pustiti da pocrkaju.

Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 13.04.2019.

PROTESTI 2018/19.