Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Kada bi ova vlast htela da Srbiju učlani bilo gde osim u kriminalne kartele valjda bi se potrudila oko javnog mnjenja, kao što se inače i trudi svih godina. Kad kažem bilo gde, naravno da ne mislim na članstvo u savezu Rusije i Belorusije koje su radikali i socijalisti već izglasali na kraju devedesetih. (Da li je ta skupštinska odluka ikada poništena ili smo i nju nasledili sa Jugoslavijom?)

Da stvarno žele podršku svog glasačkog tela za Evropsku uniju, ne bi premijerka tu neomiljenu tezu potkrepljivala još odbojnijom („uslov svih uslova za ulazak u EU su sankcije Rusiji“) niti bi predsednik Srbije jednu nepoznanicu, prihvatanje ili neprihvatanje američko-evropskog sporazuma, objašnjavao drugom, još manje razumljivom („ja se rukovodim logikom gvozdenih determinanti“).

Ako zaista žele da „narod“ razume, kao što stalno navode u svojim javnim ispadima, zašto ne govore narodski? Zašto ne koriste primere iz svakodnevnog života koji se inače preporučuju u javnom govorništvu?

Narode, mogao bi da kaže predsednik Srbije, članstvo u Evropskoj uniji vam je kao da treba dete da upišete u školu. Naravno da imate zamerke i na školski sistem i na gradivo i na nastavnike ali šta je alternativa? Ne možete dete da ostavite kod kuće, a nemate para da ga školujete privatno.

Parlamentarnu demokratiju bi mogao da objasni kroz tradicionalne motive. To vam je, dragi moj narode, kao kad slavite slavu. Dođu vam i zvani i nezvani, bliski rod i oni koji vam nisu ni rod ni pomoz bog, pa ne samo da ih sve trpite nego ih i jednako ugostite – i onog sa kim se slažete i onog kog ne možete očima da vidite ni ušima da slušate – jer ste dobri domaćini i poštujete slavski red.

A NATO vam je, rode moj, ko naš zdravstveni sistem. Mogu narodni lekovi, može priručna apoteka, ali, brate, kad je stani-pani uzmete antibiotike i odete na operaciju, je li tako. Možemo mi sami da se odbranimo od ratova koje objavljuju tabloidi pod mojim nadzorom, ali u pravom ratu koji vam i ja stalno najavljujem, nit’ možemo da budemo neutralni nit’ možemo da držimo stranu Rusiji. Tako da eto.

Ali vlast više voli da koristi bajke i basne jer njih treba da tumačite. A i lakše se poistovećuju sa likovima u njima nego sa nama u stvarnom životu. Pa je tako predsednik Srbije čas vuk čas devojčica sa šibicama. Prodavao se za uličnog mangupa koji strancima uvaljuje ciglu za velike pare, a sad je nesrećan u tužni čas, sam u hladnoj noći, greju ga samo reflektori u studiju. I niko da mu ukaže da čak ni ne prodaje šibice nego iskorišćena palidrvca.

Peščanik.net, 13.02.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)