Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Građanske inicijative, udruženje građana koje već dugi niz godina podstiče aktivizam i podržava građane u udruživanju i delovanju na stvaranju pravednog društva i kreira i predlaže rešenja u cilju izgradnje otvorene i odgovorne države u kojoj reč građana ima značaj na svim nivoima, nedavno su pokrenule još jednu takvu incijativu.

Pod nazivom Ferka, možda pomalo mangupskim ali vrlo simboličnim, inicijativa podrazumeva zagovaranje i prikupljanje potpisa za peticiju kojom se od predsednika Republike Aleksandra Vučića traži da se uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima ni formalno nije kandidat.

U normalnim prilikama, razume se, bilo bi logično da se ovo ne traži od predsednika već od skupštine, da se zahteva da ona donese odgovarajući zakon, ali u našim faktičkim okolnostima u kojima su i skupština i Vlada zapravo samo transmisije njegove volje a on nosilac svih izbornih lista vladajuće stranke na izborima na svim nivoima, predsednik se nameće kao „logičnija“ adresa.

Inicijativu sam od početka aktivno podržao jer smatram očiglednim da učešće predsednika Republike (ma ko da vrši tu funkciju) u izbornoj kampanji (bilo kao nosioca liste, bilo kao aktera funkcionerske kampanje kojom se podržava stranačka kampanja) na izborima na kojima nije kandidat nije u skladu s poštenim, fer izborima. Naprotiv, podrazumeva nepoštovanje Ustava, sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Iza inicijative stoje više nego solidni argumenti, mada bi verovatno trebalo da je dovoljan i samo jedan – obaveza sprovođenja preporuka misija organizacija čiji je Srbija član, na prvom mestu ODIHR-a. A te preporuke, kao uostalom i izveštaji i preporuke praktično svih drugih međunarodnih posmatračkih misija, ukazuju na potrebu za menjanjem zakona u ovoj oblasti i naglašavaju važnost jasnog razdvajanja službenih funkcija od aktivnosti u izbornoj kampanji. A pritom ocenjuju da je kampanjom „okarakterisanom oštrom polarizacijom, agresivnom i zapaljivom retorikom, ličnim diskreditacijama i verbalnim zlostavljanjem dominirao aktuelni predsednik“!

U prilog Ferki jasno govore i fundamentalne odredbe Ustava i Zakona o sprečavanju korupcije. Pre svih čl. 111 Ustava kojim je utvrđeno da „predsednik Republike izražava državno jedinstvo“. Svako od mogućih metoda tumačenja pravog značenja pravne norme a pogotovo teleološko, ciljno tumačenje upućuje na zaključak da ova odredba znači da je predsednik republike predsednik svih građana. Zato se njegovo učešće u izbornoj kampanji kada nije kandidat, njegova podrška jednoj od strana u izbornoj utakmici (čak i sa neuporedivo manje upadljivim angažmanom od onog koji naš aktuelni predsednik praktikuje) ne može nikako dovesti u sklad sa ovom ustavnom odredbom.

U najdirektnijoj vezi su i odredbe Ustava i zakona kojima se zabranjuju sukob interesa i zloupotreba državnih resursa. Ustav utvrđuje da niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima a odredbe Zakona o sprečavanju korupcije nalažu da javni funkcioneri razdvajaju svoje službene dužnosti od izbornih aktivnosti i zabranjuju im da javne funkcije i resurse koriste za promociju političkih stranaka a pogotovo za pozivanje da se za neke stranke glasa ili za diskvalifikovanje njihovih konkurenata. Učešće predsednika u izbornom procesu i kampanji upravo na takav način je u očitom neskladu sa ovim odredbama i ozbiljno je narušavalo integritet izbornog procesa.

Dakle, argumenti koje su za Ferku dale Građanske inicijative više su nego solidni, jaki, za svakog iole objektivnog to je očigledno. Ali možda najjači argument u prilog ovom predlogu dao je sam Vučić. Nedavno je, pre nepunih mesec dana, okupljenim funkcionerima SNS-a rekao da će im za najavljene lokalne izbore opet „dati ime“ i biti nosilac liste, ali i dodao da zna da ih zanimaju samo „tašna, mašna i sekretarica“. I zapitao – „da se sklonim sa liste, ko bi za vas glasao“? Možda zvuči potcenjivački i uvredljivo ali zapravo nije, jer on zna, opšte je poznato, da je pitanje zapravo sasvim umesno. Ilustracije radi, u nedavnom istraživanju BIRODI-a, na pitanje da li bi glasali za listu SNS-a ako Vučić ne bi bio nosilac liste, čak 80 posto onih koji su prethodno za nju glasali odgovorilo je – ne znam ili ne!

U čijem je interesu da mediokriteti, čak i neki, najblaže rečeno, krajnje diskutabilnih moralnih i profesionalnih kvaliteta, uživaju u funkcijama „predstavnika građana“ a zapravo sinekurama koje im svojom popularnošću, kako god da ju je stekao, obezbeđuje i onda udeljuje jaki vođa? Zar to zapravo nije bezočno varanje građana?

Jer iako on i oni to očito ne žele da prihvate, notorna je istina da smisao normalnih i fer izbora za skupštine, nacionalnu i lokalne, za kolegijalne organe uopšte, nije glasanje za vođu nego biranje više kvalitetnih ljudi. Ljudi kojima poltronstvo nikako ne sme biti glavni, ili jedini „kvalitet“.

Peščanik.net, 02.04.2024.