Crying garden
Crying garden

Donedavno se od svih vernih saradnika Putina V.V. po već nepisanom pravilu zahtevalo da sve zapadne sankcije podnose bodro i uvereno. U smislu, sve što nas ne ubije – ojačaće nas. A svi ti mizerni pokušaji da se patriotizam naše elite pokoleba, morali su biti dočekivani isključivo lakim nadmenim osmehom.

Kad ono, odjednom začusmo plačni glas Genadija Timčenka, moćnog biznismena koji je dugi niz godina smatran za najbližeg finansijskog saradnika glavnog načelnika zemlje, takoreći čuvara sveg blaga kooperativa „Jezero“, kako se žali opisujući nam sav teret, svo to breme odricanja koje danas mora da nosi jedan obični milijarder, nekada regrutovan u Putinovom regrutnom centru.

On nam je putem agencije ITAR-TASS saopštio (inače sve svoje ispovedi i otkrovenja Timčenko prenosi isključivo preko ove državne agencije), kako je eto jadan zbog američkih sankcija morao da zameni sve svoje Visa i MasterCard kartice na karticu kineskog Union Pay sistema i da, (možete li to da zamislite!) on sada u novčaniku mora da nosi čak i gotovinu. Osim toga, već poslovična pouzdanost zapadnih banaka je danas svedena na nulu, požalio nam se milijarder. „Top-menadžere poznatih evropskih banaka pozivaju direktno iz Stejtdepartmenta, i bez trunke ustezanja im preko telefona diktiraju imena ruskih građana kojima treba blokirati račune. Većina ovih poslovnih ljudi je sklonija tome da ne rizikuje, i zato poslušno sprovode sve te usrdne „savete“ svojih prekookenskih partnera“.

Ovom finskom građaninu su sada i putovanja van Rusije postala prilično rizična. „Nažalost, postoje ozbljne sumnje na moguće provokacije od strane specijalnih službi SAD. Verujte, nisu to nikakve izmišljotine. Ovo je sasvim konkretna informacija“. Čak i kada bi to želeo, on sad eto ne bi mogao da napusti svoju Otadžbinu.

Američka kompanija Gulfstream, prestala je da vrši servisiranje i redovan tehnički nadzor njegovog privatnog aviona. „Sankcije, tokom svoje realizacije, dobijaju najneobičnije forme. Recimo, kompanija Gulfstream je prestala da ispunjava svoje ugovorne obaveze. Moj avion koji sam svojevremeno kupio za velike pare, sada ne leti. Kompaniji Gulfstream su zabranjeni bilo kakvi kontakti sa mnom, tako da ja s njima ne mogu da se dogovaram ni oko sledećih isporuka ranije ugovorenih aviona, ni oko leta ovog koji mi sada stoji na raspolaganju. On je sada bez tehničke podrške i stoji „usidren“ u jednom hangaru u Moskvi“.

Biznismen je saopštio javnosti da je njegov avion isključen iz eksploatacije jer ga „kompanija koja je ovlašćena za njegovo servisiranje ne snabdeva rezervnim delovima, a pilotima je oduzeto pravo na korišćenje navigacionih karti“. Odgovarajući na pitanje kako se on sada premešta s jednog mesta na drugo, posebno kada su veće razdaljine u pitanju, Tomčenko je rekao: „U najgorem slučaju se uvek može iznajmiti čarter, mada je to krajnje nekomforno“.

Tužna činjenica da je sada primoran da koristi čarter, za njega je očigledno bila poslednja kap u prepunoj čaši. I Timčenko je na mesto čuvara blaga kooperativa „Jezero“, odlučno zatražio ostavku: „Ja sada glasno i jasno izjavljujem da što se mene tiče, sve ovo što danas imam, već sutra mogu da predam državi ili u dobrotvorne svrhe. Makar nekom da bude od koristi… Moja žena i ja smo mnogo puta o tome razgovarali. Nama lično, sve te milijarde uopšte nisu potrebne“. Vi naravno razumete da se on, ustvari, ne obraća nama. On preko ITAR-TASS-a, obliven suzama moli svog glavnog akcionara sledeće: „Oče moj rođeni, uzmi sve – do poslednjeg evra. Samo me pusti da odem sa ovog radnog mesta“.

No u celoj stvari je najzanimljivije to da je još sasvim nedavno, bukvalno dan pre stupanja na snagu prvog talasa sankcija, Timčenko vrlo vešto sklonio kapital iz holandske firme Gunvor. Pre nego što je stigao na sankcioni spisak, on je uspeo da proda 44 posto kapitala ovog naftnog trejdera, što je zapravo i bio glavni deo korporativne imovine čuvenih „zadrugara“ kooperativa „Jezero“. Potom je požurio da proda poslove oko terminala na aerodromima Šeremetjevo i Pulkovo gde je bio glavni akcionar, a takođe i skandinavisku avio-kompaniju Airfix. Tokom juna i jula, niz kompanija gospodina Timčenka, među kojima su НОВАТЭК i СТГ, pojavile su se na novim spiskovima američkih sankcija. Donedavno potpuno bezopasan biznis, praktično sinekura, svakim novim danom se pretvara u sve rizičniji i opasniji poduhvat. A uglednim i znamenitim beneficijarima, naviknutim na bezbrižan i stabilan prihod, sva ova akrobatika se čini naporna i (brate) sasvim suvišna. Zato je Timčenko i zatražio ostavku.

Ежедневный журнал, 04.08.2014.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 07.08.2014.

UKRAJINA