Domino Effect
Domino Effect

Prvi je na red došao srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Tri njegova zemljaka su detaljno dokazali da je plagirao doktorat. „Bezvredni rad koji ne zadovoljava ni minimalne standarde“, glasila je porazna presuda ovih naučnika iz Londona. Kritičari su bivšem predsedniku parlamenta predložili da podnese ostavku po uzoru na bivšu nemačku ministarku prosvete Annette Schavan i ministra odbrane Karl-Theodora zu Guttenberga.

Usledila je afera oko dotorata Stefanovićevog mentora Miće Jovanovića, rektora i vlasnika „Megatrenda“, najvećeg privatnog univerziteta u zemlji. On tvrdi da je doktorat stekao 1983. na jednom londonskom univerzitetu koji uopšte ne izdaje takve diplome.

Navodni Jovanovićev mentor ne može da se seti da je primio njegov doktorat, visoka škola osporava da je on ikada tamo studirao. Jovanović je na kraju podneo ostavku.

Gradonačelnik Bograda Siniša Mali nedavno je zbog pogrešnih razloga dospeo u žižu javnosti. Njegova doktorska disertacija je „najsramniji plagijat“ koji smo do sada videli, ocenjuje profesor za finansije na Univerzitetu u Wisbadenu Raša Karapandža. Mali je „jednu trećinu“ od 220 strana svog dotorskog rada napisao bez navođenja izvora. Čitavi delovi potiču sa vikipedije ili su doslovni prevodi radova na engleskom jeziku.

Sličnim optužbama izložen je i opozicioni predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić. Sumnjiv je čak i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Mediji jednoglasno tvrde da je on pre pobede na izborima stekao diplomu fakulteta koji uopšte ne poseduje licencu. Svoje četvorogodišnje studije završio je u potpunoj tajnosti. Uz to, niko od studenata i profesora ove više škole ne može da se seti da je ikada video Nikolića.

Novine su brojnim člancima dokazale isprepletanost političara i univerziteta. Političari dobijaju diplome, dok zauzvrat privatni univerziteti mogu da rade šta žele. „Diplome su najunosniji posao“, naslov je koji su objavile Novosti. Sasvim očekivano u zemlji u kojoj je prosečna mesečna zarada 400 evra, dok je trogodišnje studiranje na privatnim univerzitetima 6000 evra. Broj doktorskih titula je prama podacima statističara eksplodirao sa 206 doktorata 2007. na 770 2012.

Svemoćni premijer Aleksandar Vućić je odlučio da prekine špekulacije. Akademske optužbe protiv njegove desne ruke, ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, jesu „nešto najgluplje što je ikada čuo“. Nekoliko nedelja ranije se u svom obraćanju javnosti žalio kako u Srbiji postoji „bezbroj diploma sumnjivog kvaliteta zahvaljujući urušenom obrazovnom sistemu“.

Međutim, niko iz nauke se ne usuđuje da proveri ove čak i laicima uverljive optužbe o lažnim doktoratima. U tom bi se slučaju verovatno razotkrile i druge važne ličnosti čime bi se urušio celi sistem. U Kragujevcu je pre pet godina pokrenut proces protiv 23 profesora pravnog fakulteta zbog primanja mita za izdavanje diploma i polaganje ispita. Dok su optužni često prijavljivali da su bolesni i da iz tog razloga ne mogu da prisustvuju suđenju, nastavljali su svoje naučne karijere na istom fakultetu.

Thomas Brey, Spiegel, 08.08.2014.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 13.08.2014.

PLAGIJATI