Rektorat, foto: Peščanik
Rektorat, foto: Peščanik

Prema najavama, dogovorima i obećanjima ova nedelja bi trebalo da bude ona u kojoj ćemo saznati da li je Univerzitet u Beogradu institucija zbog koje imamo transfer srama ili, kojim slučajem, postoji makar mala nada da ćemo, jednog dana, imati razlog da se njime ponosimo. Iz dana u dan nam sa Fakulteta organizacionih nauka (FON) stižu vesti posle kojih iznova ostajemo zaprepašćeni. Veliki broj ljudi se pita kako je moguće da su se naši intelektualci toliko nisko srozali. Svoju lojalnost mogli su da dokažu i manjim savijanjem kičme. Nisu dobili baš toliko da bi morali baš toliko prljavim poslom da se bave. Ipak, oni pomeraju granice intelektualnog beščašća i čine da Univerzitet postaje sinonim za udvorištvo i intelektualno prostituisanje.

Na temu doktorata Siniše Malog čuli smo razne hitove: kako neki nisu stigli ranije da se izjasne (jer su morali pod hitno da idu da zaliju kaktuse), kako neki nisu mogli da se upoznaju sa svim detaljima (jer im mikroskop nije u funkciji) ili kako je neophodno da se rok produži za mesec dana (jer je bio godišnji odmor), a onda i za još jedan dan (jer je produženi rok pao u subotu, a tad se, bogu hvala, ne radi). U toku ove nedelje možemo da očekujemo da će nam reći kako to jeste plagijat, ali kakve sad pa to veze ima, kao da je to bitno. To je bitno samo onim zlikovcima što spaljuju knjige autora mislioca, alhemičara koji granit pravi od betona, i doktorandovog istomišljenika po pitanju savršenosti savršenog savršenstva savršenog.

Opcije koje su na stolu, ili ispod njega, a što se tiče takozvanog Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu su sledeće. Mogu da nastave sa guranjem podvale koju je interesna grupa na Univerzitetu, zadužena za zataškavanje afere oko plagijata Siniše Malog, osmislila pre nekoliko meseci. Naime, Odbor je tražio od FON-a da im nešto tamo razjasni, ovi im nisu ništa razjasnili jer im nije bilo jasno šta nije jasno kad je svima sve jasno, pa sad, još više zbunjeni, ovi iz Odbora mogu da traže razjašnjenje oko odsustva pojašnjenja. Onda tu kreće proslava Nove godine, koja traje, kao što znamo, šest meseci, pa onda uleće prvi maj, koji kači oktobarski ispitni rok na FON-u, što znači da će objašnjenje zašto ne mogu da razjasne situaciju oko odsustva pojašnjenja uslediti pred pauzu za ručak, bitno pre završetka radnog vremena. Univerzitetski odbor će uvažiti argumente iz objašnjenja o odsustvu razjašnjenja o traženom pojašnjenju i kolegijano će sačekati nekoliko meseci da im se sve to slegne, pa će FON-u poslati hitnu urgenciju za momentalno izjašnjavanje u roku od 35 do 40 dana, a o tome da li planiraju da im jave šta je bilo u vezi sa onim oko čega su se pre nekoliko godina nešto dopisivali. O tome oko čega su se bili dopisivali neće mnogo da pričaju, jer o tome tada više neće biti pisanih tragova, jer je neko spalio sve relevantne papire, nestrpljivo čekajući drugu knjigu onog što je dao rok od 35 do 40 dana onima da obrnu one kocke od betoskog granita, a kako bi mogao na vreme da okiti jelku na onom trgu. Onda će sa FON-a Odboru stići dopis u kojem se od Odbora traži razjašnjenje o čemu on to priča. U istom dopisu, FON će pozvati članove Odbora da dođu na proslavu Nove godine na kojoj će se zvanicama obratiti Dr(ug) Siniša Mali. Biće tu i novogodišnjih paketića, a u svakom od njih će biti i doktorat Gorana Malog i knjiga Siniše Vesića, ili obrnuto, kako god, kao da je bitno ko je autor čega.

Druga opcija je pre par nedelja navedena u Danasu. Ako je tačno to što je tamo nagovešteno, interesna grupa na Univerzitetu je osmislila novu podvalu. Gore pomenuta podvala je bila smišljena pre blokade rektorata, a nakon nje više nije tako dobar garant mirnog sna na Univerzitetu. Bolja podvala je kompromisno rešenje – da se Siniši Malom ne dodeli diploma da je doktor nauka, ali da mu se ne oduzme zvanje doktora nauka koje je stekao odbranom doktorata na FON-u. Ova podvala bi mogla da se nazove i vuci siti i ovce na broju, pri čemu se od studenata, onih koji su danima spavali na pločicama u rektoratu, prave ovce. Da bi univerzitet obezbedio sebi miran san, tim studentima bi se ovom podvalom zamazale oči kako su uspeli da spreče da Dr Mali bude Dr Mali, a Dr Malom bi se servilno i svesrdno izašlo u susret tako što bi mu rekli da ostaje doktor nauka sve dok se ne desi da mu na svečanoj sednici ne bude uručena diploma da nije doktor, ili tako nešto. Ova podvala bi mogla bolje da se sagleda na drugom terenu. Na primer, zamislimo da neko hoće da registruje automobil koji nije njegov. U policiji ne samo da mu ne bi dali saobraćajnu dozvolu nego bi mu i oduzeli kola jer nisu njegova. To što je ofarbao kola ne znači da se ispod njegove farbe nalazi automobil koji je njegovo vlasništvo, a to što je napravio žurku na kojoj je sa prijateljima proslavio nabavku novih kola ne znači da je dokazao da ih je legalno nabavio. Ovaj primer vodi do treće opcije.

Etički odbor univerziteta bi trebalo da bude svojevrsni sud časti. On bi morao, kao što je to trebalo da uradi pre nekoliko meseci, da odgovori na žalbe koje su mu pristigle. Ovaj sud ne bi mogao da ignoriše snagu materijalnih dokaza koje je gospodin Karapandža prikupio i ovakvom sudu ne bi bila potrebna bilo kakva pojašnjenja od strane bilo koga, a u vezi sa tim dokazima. Časni sud časti bi doneo odluku da se Siniši Malom ne dodeljuje diploma da je doktor nauka, jer doktorat sa kojim se pojavio nije njegov tekst. Kad se njegov doktorat proglasi plagijatom, kada se ustanovi da on nije autor onog što piše, onda mu se oduzimaju i sva prava koja pripadaju autoru, odnosno poništavaju se ili čine ništavnim svi papiri koji su izdati nakon odbrane doktorata, a na osnovu neosnovane pretpostavke da je on autor teksta.

Etički odbor univerziteta bi trebalo da bude svojevrsni sud časti. On je to trebalo da bude i ranije, ali nije. Bio je instrument u rukama interesne grupe na Univerzitetu koja je zataškavala aferu oko doktorata Siniše Malog. Taj odbor je sam sebe potpuno diskreditovao, a zbog toga će, u slučaju da sada donese ispravnu odluku, ta odluka biti zaprljana njegovim ranijim nečasnim postupanjem. Senat univerziteta je trebalo da raspusti ovaj odbor i formira novi koji nije kompromitovan, pa da taj i takav odbor dovrši proces preispitivanja doktorata Siniše Malog. Senat to nije uradio, kao i što ništa nije uradio u pravcu sprečavanja ruiniranja Univerziteta. Zbog svog indolentnog stava u vremenu najveće krize na Univerzitetu, Senat je zaslužio da ode u istoriju zajedno sa Etičkim odborom.

Studenti su blokadom rektorata uneli malo čistog vazduha na Univerzitet u Beogradu, tek toliko da se ne ugušimo od smrada, ali sva trulež na Univerzitetu je i dalje tamo gde je bila. Šta će biti sa Univerzitetom zavisi od svakog od nas, a naročito od nas koji mu pripadamo. Ta činjenica je ohrabrujuća. Ta činjenica je obespokojavajuća. Ta činjenica je zabrinjavajuća. Ta činjenica je zastrašujuća… Kako doživljavaš činjenicu da od tebe zavisi? Da li možeš, gledajući se u ogledalu, da izgovoriš: Ja sam intelektualac.

Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku 15.7.2019. podneo je ostavku u Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Peščanik.net, 28.10.2019.

PLAGIJATI