Prolaz ka Platou ispred Filozofskog fakulteta i Rektorata, foto: Peščanik
Prolaz ka Platou ispred Filozofskog fakulteta i Rektorata, foto: Peščanik

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom napada vršioca vlasti na Rektorku Ivanku Popović i studente UB u protestu

Današnjim osudama Rektorke Ivanke Popović od strane premijerke Srbije i pripadnika vladajuće partije Univerzitet u Beogradu našao se po ko zna koji put u svojoj istoriji na udaru vlasti. I to nije slučajno: vrh vlasti Republike Srbije je u više navrata tokom poslednjih nekoliko meseci izjavio da prezire slobodomisleće ljude i vršio otvoreni progon istaknutih profesora. Jučerašnjim izjavama vlast je pokazala da ne razume prirodu akademske zajednice, njene zakonske procedure i dobre običaje. Univerzitet u Beogradu je nezamisliv bez jedinstva studenata i njihovih profesora. Iako se u javnosti to često ne vidi, u teškim trenucima su se studenti i profesori uvek držali zajedno u odnosu na spoljašnje pretnje i pritiske. Borba za akademske slobode je ujedno i borba za uspostavljanje demokratskog društva i suprotstavljanje svakom vidu autokratije i totalitarizma.

U konstruktivnim razgovorima Rektorke Ivanke Popović i studenata UB povodom osporavane doktorske disertacije Siniše Malog, vidljivo je zajedničko nastojanje da se do kraja sprovedu započete akademske procedure, kao i da se zaštite univerzalne vrednosti koje treba da budu zaštitni znak našeg Univerziteta. Ove vrednosti – znanje, integritet, dostojanstvo i akademska čestitost – neprekidno su na udaru predstavnika vlasti. Time nam vlast poručuje da je za nju autonomija Univerziteta samo deklarativna, a zapravo predstavlja ozbiljnu smetnju nastojanjima da se uspostavi potpuna kontrola nad državom i društvom.

Pružamo bezrezervnu podršku našoj Rektorki i našim studentima u nalaženju kompromisnog rešenja koje bi ujedno bilo i jasan dokaz ovoj vlasti da i dalje postoje institucije koje poseduju kapacitet i integritet da vlastite probleme rešavaju bez njenih štetnih intervencija. Pozdravljamo napore koje ulažu Rektorka i studenti za koje verujemo da će dovesti do deblokade Rektorata i ubrzanja procedure za donošenje konačne odluke o osporenoj doktorskoj disertaciji Siniše Malog. Pozivamo Savet i Senat UB da zaštite Rektorku i studente u protestu od najskorijih besprizornih napada sa najviših državnih pozicija.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 24.09.2019.

BLOKADA REKTORATA
PLAGIJATI