Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom javnog satanizovanja sudije Miodraga Majića od strane vršilaca vlasti Republike Srbije

Poštovane građanke i građani Srbije,

U januaru tekuće godine obratili smo se javnosti i upozorili na pojavu i snaženje autokratije u srpskom društvu. Posebno smo istakli da su građanima Srbije ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija. Sada, više meseci kasnije, možemo, sa žaljenjem, da konstatujemo da je opšte društveno stanje pogoršano. Stepen autokratije je povećan, kultura dijaloga je skoro pa sasvim nestala iz političkog života, a odnos vlasti prema neistomišljenicima je dodatno radikalizovan. Istovremeno, osporavaju se svi vidovi stručnih kritika i sve inicijative građana. Na sva stručna upozorenja i reakcije građana koji ukazuju na to da su izgradnjom MHE ugroženi vodotokovi, da je snabdevanje Beograda vodom dovedeno u pitanje, da se nastavlja sa divljom gradnjom na Savskom nasipu ili da je ugroženo kulturno nasleđe Srbije nema odgovora vlasti, ili se, kroz orkestrirane vulgarne napade, vrši bezobzirna diskreditacija svih onih koji joj ne salutiraju bespogovorno. Ličnosti koje izražavaju svoja stručna uverenja, a koja se kose sa oportunističkim i, za društvo, štetnim interesima vladajuće većine, postaju lovina i predmet medijskog progona.

Takav je i skorašnji slučaj sudije Miodraga Majića koji je, po ko zna koji put, zbog svojih stručnih uverenja, satanizovan i vređan u najvišem domu Republike Srbije. Snažno protestujemo zbog progona sudije Majića i tražimo da se prestane sa diskvalifikacijom stručnjaka i građana koji se ne utapaju u masu, jer to dovodi do opasnih konflikata u društvu. Poznati su istorijski primeri iz 20. veka koji pokazuju kako su završila ona društva koja su proganjala neistomišljenike i postigla svoj brutalni cilj unisonog delovanja.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 24.05.2019.

Srodni link: Ljubodrag Stojadinović – Sudija Majić

REFORMA PRAVOSUĐA