Žena stoji na krovu automobila u Bejrutu i maše libanskom zastavom
Foto: Reuters/Aziz Taher

Pre nekoliko dana desila se stravična nesreća u Bejrutu. Od eksplozije opasnih materija u centru grada poginulo je najmanje 100 ljudi, preko 4.000 ljudi je ranjeno dok je više stotina hiljada njih ostalo bez domova.

Zemlja koja, poput naše, već decenijama grca u ratovima, korupciji i siromaštvu je na kolenima. U novinskm članciama može se pročitati da je ova eksplozija posledica nemara nadležnih koji se, opet poput naših, uglavnom bave proneverama javnih sredstava.

Izgleda da se i pod našim nogama potencijalno trese tlo u Pančevu, ali i na Vračaru ispod kojeg prolaze vozovi sa istim tim materijama.

U aprilu prošle godine goreo je Notr Dam. Na sreću bez žrtava, ranjenih i okolne štete. U prvi mah je to bio povod za radost naših vrlih tabloida koji su se pozivali na osvetničke porive samog boga koji nas sveti zbog NATO bombardovanja i priznanja Kosova. Ubrzo je usledila packa sa vrhovnog mesta i tekstovi ove sadržine su brzometno skinuti sa sajtova ovih žutara.

Predsednik države je izrazio veliku tugu zbog ove nesreće: „Svi građani Srbije su tužni zbog Notr Dama. Mi smo uz naše francuske prijatelje i spremni smo da pomognemo obnovu tog simbola francuske i svetske civilizacije“. Naravno, za svojim šefom nije izostala njegova verna premijerka: „Mislimo večeras na Pariz, mesto takve lepote i istorije“.

I to nije bilo sve – srpski poreski obveznici, od kojih petina živi u teškom siromaštvu i čija se deca leče sms porukama, donirali su milion evra za obnovu ove katedrale. Naše vlasti su pokazale da brinu o francuskoj kulturnoj baštini, dok svoju nemilice demoliraju. Vredi napomenuti da su francuski individualni i korporativni donatori bili oslobođeni dela poreskih obaveza zbog ovog gesta. Naravno, poreski obveznici Srbije na ovakvu olakšicu nisu mogli da računaju. Zanimljivo je i to da smo donaciju uplatili pošto su već bila sakupljena sva neophodna sredstva za obnovu crkve u Parizu.

Tako vam je to kada siromašni finansiraju bogate – BDP Francuske je 2019. iznosio 2.716 hiljada milijardi američih dolara, dok je BDP po glavi stanovnika iznosio 44.317 hiljada dolara. Sa druge strane, iste te godine BDP Srbije je iznosio 51,4 milijarde američkih dolara, dok je BDP po glavi stanovnika bio tričavih šest puta manji – 7.402 američka dolara. Liban je sličan nama – 2019. BDP ove zemlje je iznosio 53,3 milijarde amreričkih dolara a BDP po glavi stanovnika 7.784 američka dolara.

Naš predsednik je, naravno, bio žalostan zbog ove tragedije, ali ni približno tako široke ruke – izrazio je spremnost da, ako je potrebno, pomognemo: „Srbija je spremna da, ako je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć u otklanjanju posledica razaranja glavnog grada Libana“.

Ako je potrebno? Francuskoj naše pare nisu bile potrebne, pa su ipak bile donirane. To je ta Superhik logika naših vlasti i od nje ne mogu da pobegnu ni na unutrašnjem ni na spoljašnjem planu (osim kada plaćamo otpriznavanje Kosova). Liban će morati da se zadovolji osvetljenjem u boji njegove zastave na simbolima Beograda.

Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 08.08.2020.

Srodni linkovi:

London Review of Books – Raščišćavanje ruševina – budućnost Libana

Mekomit – Bejrut je dotakao dno

The Guardian – Eksplozija u gradu na samrti