Nalepnice na banderi: Lažov, Izađite na ulicu

Foto: Peščanik

Govori nam o fašizmu njegovih protivnika – Vučić, koji je propovedao da jedna srpska glava vredi koliko 100 muslimanskih.

Govori nam o fašizmu, dobijajući ovacije kada zove na rad, red i pokornost.

Govori nam o fašizmu, dok pljujući urla na sve što mrda, a i na one pokorno savijenih glava.

Govori nam o fašizmu, a njegovi medijski glasnogovornici po milioniti put ponavljaju laži u koje bedno i gladno verujemo.

Govori nam o budućnosti, u zemlji od koje je budućnost posle njegovih sedam godina dalja nego ikad.

Govori nam o budućnosti među gondolama, jarbolima, kulama, šoping molovima, pravom scenografijom za rijaliti naše sadašnjosti.

Govori nam o budućnosti dok saziva mitinge koji nas vraćaju u prošlost antibirokratske revolucije, one bivše budućnosti koja se završila ratom, krvlju i genocidom, na koje je svesrdno huškao.

Govori nam o budućnosti uz pomoć svojih vulina, vesića, krstića – nerecikliranih kadrova prošlosti.

Govori nam o radu, čovek koji nikad nije radio i čiji je jedini mišić vredan poštovanja – jezik.

Govori nam o radu, ali o ropskom, ponižavajućem, radu u pelenama.

Govori nam o radu, „otvarajući“ stotu fabriku koja nije njegova, navodno očaran, ozaren a da niko, pa ni on sam, ne zna čime.

Govori nam o radu ljudi koji nemaju posla – eeeej.

Govori nam o veličanstvenim ženama koje odbraniše Srbiju (čitaj: njegovu kliku miropomazanu takozvanim izborima) na stepeništu Skupštine Beograda.

Govori nam o ženama – svojim političkim ženama, a Jutkine žene žrtve stoje u tesnom hodniku provincijskog suda zajedno sa zlikovcem.

Govori nam o ženama novinarkama Pinka, kao o žrtvama, dok novinarku žrtvu izjave o lakom klečanju „nagrađuje“ tako što svog čoveka koji ju je ponizio, unapređuje na jedan od najmoćnijih položaja u zemlji.

Govori nam o ženama, isturenim da brane ne institucije, ne ličnu bezbednost vladara, već tek otrcani kult ličnosti.

Govori nam o dostojanstvu, dok njegovi klovnovi „štrajkuju“ glađu, sistemom blic krig gladovanja od celih pet minuta.

Govori nam o dostojanstvu, bezobrazno čikajući na nasilje one za koje neosnovano tvrdi da su nasilnici.

Govori nam o dostojanstvu svojih, koji dirigovano i pokorno skaču na svaki njegov povišeni ton, bez obzira na značenje reči – skaču i stoje aplaudirajući urliku i pretnji kao takvima.

Govori nam o dostojanstvu, dopuštajući da ga prominentni obožavalac, znatno stariji od njega, ljubi u ruku.

Govori, govori, beskonačno govori o nekom svom vrlom novom svetu, sa vrlim ljudima-podanicima, jer samo takav svet može da zamisli.

Nikad ne govori o slobodi, demokratiji, pa ni – uprkos podarenoj tituli najuspešnijeg studenta prava – o pravu. Vladavinu prava, kao bezvrednu političku kategoriju ostavlja svojim nižim i poniznim sledbenicima.

I šta će biti na velelepnom, u dobroj meri prisilnom mitingu 19. aprila? O, govoriće, govoriće, govoriće o svemu što inače govori, naročito o sebi. Klicaće mu, iako ga neće slušati. Dolaziće do nas tek neprijatno povišeni zvuk njegovih reči, čije značenje nam neće biti važno. Jer sve što se od njega odista čuje je pretnja i huškanje jednih na druge, dok visoko iznad stoji on – tobože usamljeni i neshvaćeni vladalac.

Da li će mu upaliti ovaj mini građanski rat čije se pripreme (uključiv i provijant) odvijaju pred svima nama? Jednom, ne baš davno, neki drugi lažni prorok svetle budućnosti je uspeo da otvori klanicu. Ako i ovaj uspe, šta smo onda zapravo mi? Svi mi.

Peščanik.net, 19.04.2019.

Srodni linkovi:

Vladimir Gligorov – Brojevi

Ljubodrag Stojadinović – Smrdljiva bajka i prateći vokali

Vesna Pešić – Slobodna volja za miting, moć za kontramiting

Dejan Ilić – Glasačka mašina

Peščanik – Kontramiting, fotogalerija

Nadežda Milenković – Kradstvo i jedinstvo

Dejan Ilić – Pristanak poraženih

Ognjen Radonjić – Spektakl gromoglasne tišine

Saša Ilić – Vikari i barjaktari

Ljubodrag Stojadinović – Čiji si ti mali?

PROTESTI 2018/19.

The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)