Bilefeld – Kako je priopćeno iz Ministarstva spoljnih poslova, dr Frank-Valter Štajnmajer putuje u narednu srijedu u “neobičnu misiju” u Tursku. U njegovoj pratnji bit će, naime, brojni njemački znanstvenici, glumci, muzičari i političari. U četvrtak bi, kako se očekuje, ministar sa njegovim turskim kolegom Abdulahom Gulom trebao predstaviti “Ernst-Rojter-inicijativu”.

Suština ove “inicijative”, zapravo kompleksne političko-kulturološke razmjene mišljenja i iskustava, oživljavanje je brojnih projekata koji maju za cilj “prevladavanje kulturoloških i religioznih nesporazuma”, kaže se u Berlinu. No, ovu njemačko-tursku “inicijativu” treba posmatrati i u kontekstu borbe protivu terorizma. O tomu je Štajnmajer posve otvoreno progovorio i u razgovoru za Frankfurter Algemajne Zontagscajtung.

Spor oko karikatura Proroka Muhameda je pokazao kako su važni međusobni respekt, empatija i poznavanje kulturoloških međusveza, precizirao je ministar. “Pa, ako protivu atentatora i ne pomažu dijaloške priredbe, zasigurno je da je praktična, konkretna, dugoročna kooperacija najvažniji doprinos u borbi protivu terorizma”, rekao je Štajnmajer.

Njemačka strana ima namjeru u dogledno vrijeme osnovati i njemačko-turski univerzitet. Na pitanje da li je bolji dijalog sa Turskom pretpostavka i za njen pristup Evropskoj uniji, Štajnmajer je odgovorio kako nitko ne sumnja u “evropsku perspektivu Turske”. Po njegovom mišljenju, Turska može u ubudućnosti “preuzeti i funkciju mostova među kulturama”!

 
Danas, 06.09.2006.

Peščanik.net, 06.09.2006.