Foto: AFP

Foto: AFP

U pokušaju da je što pre približi EU, izgleda da evropska komisija nije pažljivo pratila razvoj pravne države u Srbiji. U svakom slučaju, postoji očigledna suprotnost između poverljivog izveštaja pravnih eksperata komisije i zvaničnog stava komisije da je Srbija prilikom reforme pravosuđa učinila ogroman napredak, kako je o tome izvestio komesar za proširenje EU, Štefan File.

U julu ove godine, komisija je u Beograd poslala pravne eksperte. Radilo se o prigovorima od strane sudija i tužilaca, koji su nakon reforme pravosuđa iz 2009. ostali bez svojih funkcija. Posmatrači je trebalo da utvrde da li se žalbeni postupci vode prema standardima pravne države.

Očigledno je da to nije bio slučaj, što se vidi iz izveštaja posmatrača do kojeg je došao Süddeutsche Zeitung. Tu su ovi procesi opisani kao „klasičan primer izrugivanja pravdi“. Grubo je povređeno pravo smenjenih sudija i tužilaca na fer postupak. Osim toga, spomenut je i nedopustivi uticaj politike na pravosuđe. Ovi procesi su vođeni samo „da bi se zadovoljila forma“, kaže su u izveštaju.

Ovaj izveštaj je sačinjen u septembru. U oktobru, ove iste procese komisija je ocenila kao sveukupno zadovoljavajuće. Kritikovani su samo „nedostaci u proceduri“. To je u jasnoj suprotnosti sa utiskom posmatrača. Oni procese ocenjuju kao nepravilne, zato što su vođeni od istih ljudi koji su doneli odluke koje su bile razlog za žalbe.

Takođe, i sami procesi ne ispunjavaju standarde pravne države. Neprekidno su uvođeni novi dokazi. Pokušavano je da se teret dokaza prebaci na podnosioca žalbe. Mnogi i nisu mogli da se brane, zato što im nije rečeno šta im se stavlja na teret. Pri gotovo svim saslušanjima grubo je povređena pretpostavka nevinosti. Izveštaji o nekim procesima podsećaju na prošla mračna vremena. Mnogi žalioci držani su izolovano po sobama sa „samo jednom stolicom i bez hrane i pića“, čekajući da ročište počne, a to se u nekim slučajevima dešavalo u 4 ujutro.

Sada će komesar File morati da objasni evropskom parlamentu kontradiktornosti između ova dva izveštaja. Tako poslanica Zelenih Franciska Brantner želi da sazna kako je moglo da dođe do ovih razlika u proceni. „Ako želi da sačuva svoj kredibilitet prilikom preporuka za proširenje, komisija će ovo morati da objasni“, kaže Brentnerova. Ona zahteva da komisija ubuduće učini dostupnim sve izveštaje eksperata, zato što oni imaju važnu ulogu prilikom procene prijava za kandidaturu neke zemlje.

Martin Winter, Süddeutsche Zeitung, 28.12.2011.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 31.12.2011.

REFORMA PRAVOSUĐA