grane drveća na kiši

Foto: Predrag Trokicić

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom izjave narodnog poslanika vladajuće stranke, Marka Atlagića od 11.02.2019.

Poštovane građanke i građani Srbije,

Od kada su nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu podržali građanske proteste i ukazali na brojne znake diktature u našem političkom sistemu, vladajuća stranka, umesto da pokuša da razume poruke protesta, u permanentnoj kampanji pokušava da unizi potpisnike ovog proglasa, kao i ugled našeg Fakulteta.

Poslednji takav napad je pokrenuo redovni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i poslanik vladajuće stranke, Marko Atlagić na zasedanju Skupštine Srbije 11. februara 2019. kada je, uz odobravanje prisutnog resornog ministra, ponovio da nema „ozbiljnih imena“ među nastavnicima i saradnicima našeg Fakulteta koji su podržali građanske proteste (01:01:30 snimka). Tom prilikom je Marko Atlagić izrekao veliki broj neistina i uvreda na račun potpisnika ovog proglasa, počevši od Marije Bogdanović za koju je tvrdio da nije profesor emeritus Univerziteta u Beogradu već da ovaj status ima u Nikšiću (?!). Nastavio je sa uvredama i neistinama na račun profesora Sretena Vujovića, Miodraga Zeca, Đokice Jovanovića, Dragana Bulatovića i profesorki Ane Pešikan i Tinde Kovač Cerović. Našem kolegi, docentu Jovu Bakiću, zamera što je, u skladu sa zakonom,1 dva puta biran u zvanje docenta. Istovremeno, kada je u pitanju šef poslaničkog kluba njegove stranke koji je takođe dva puta biran u zvanje docenta na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, to mu ni najmanje ne smeta.

Posebno se obrušio na našeg mlađeg kolegu, docenta Olivera Toškovića, pošto mu je zasmetalo njegovo iznošenje političkih stavova u javnosti. Tom prilikom je za njega, kao i za ostale koje je prethodno pomenuo, izneo netačan podatak da nemaju nijedan rad u WOS-u (Web of Science). Nasuprot njegovim tvrdnjama, uvidom u WOS bazu može se ustanoviti da redovni profesor Marko Atlagić ima ukupno 2 rada (oba su objavljena nakon što je ispunio uslove za odlazak u penziju), dok naš mlađi kolega, u zvanju docenta, ima 16 puta više radova, tačnije 32. Svi gorepomenuti profesori, profesorke i docenti našeg Fakulteta imaju veliki broj knjiga i radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima, na osnovu kojih su i stekli odgovarajuća nastavna zvanja.

Marko Atlagić je jedan od idejnih tvoraca Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju iz septembra 2018, kojim su legalizovani lažni doktorati, te smatramo da je krajnje neprihvatljivo i neprimereno da baš on bilo koga optužuje za uništavanje domaće nauke. Već godinama, svojim nepristojnim ponašanjem i namernim dezinformisanjem javnosti Marko Atlagić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, omalovažava Skupštinu i vređa građane Srbije. To je suprotno sistemu vrednosti za koji se mi zalažemo. Uprkos očiglednoj harangi od strane vlasti, mi nastavljamo da ispunjavamo svoju građansku dužnost i izjavljujemo da su vređanje i klevetanje neistomišljenika, kao i nebriga za mišljenje građanki i građana svojstveni samo autokratskim režimima.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 14.02.2019.

PROTESTI 2018/19.

________________

  1. Pravilnik o minimalnim uslovima za sticanje zvanja nastavnika na Univerzitetu u Beogradu, Glasnik Univerziteta u Beogradu, br. 192/16, 195/16 i 199/17.