Gospodine Pavićeviću, ne kaže se Popravni ZA gospodina Deretu već Popravni KOD gospodina Derete. Taj mali previd verovatno je profesionalna, profesorska navika da često ispitujete i ocenjujete. Ali kod mene bi posle vašeg odgovora na moj tekst na popravni izašli iz dva mnogo važnija razloga.

Prvo, vi kritiku, dakle drugačije mišljenje, koja vas doduše podstiče na razmišljanje, nazivate “drvljem i kamenjem” i “agresijom”. Ja mislim da je moj tekst, za mnoge verovatno iznenađujuće pristojan, nigde drvo, nigde kamen a posebno ne vidim u čemu je agresivan. Ja u tekstu samo izražavam stav različit od vašeg kao i zabrinutost za studente koji će možda morati na popravni ako ne prihvate da je beli listić = građanska neposlušnost. A on to definitivno nije. Vi to na neki način i potvrđujete kada svoju do tada kategoričnu tvrdnju sada akademski elegantno pre-formulišete u “da bismo bele listiće mogli da smestimo u kontekst rasprava o građanskoj neposlušnosti, što sam i sugerisao”. Niste smeštali u kontekst i sugerisali nego odlučno tvrdili ali drago mi je ako sam bar malo doprineo da precizirate odnos belih listića i građanske neposlušnosti. Zbog studenata.

Drugo, vi na pitanja o građanskoj neposlušnosti odgovarate raspravom o Zakonu o političkim partijama. To zaista jeste „mnogo ozbiljniji problem“ ali ne verujem da i vi sami podležete tom malom studentskom triku da odgovaraju ono što znaju a ne ono što ih pitate. A po pitanju Zakona opet moram da vas razočaram. Ja naime u potpunosti delim vaš stav da je to loš, restriktivan zakon. Štaviše protiv tog zakona sam pisao i govorio još u vreme kada je bio samo nacrt. Grupa NVO je pokušala da spreči njegovo donošenje ali nismo uspeli. Ja bih pozdravio i priključio se (čak i kao poslanik ako biste me primili) da ste pokrenuli građansku (narodnu) inicijativu za promenu tog zakona. Znam da vam je teško da poverujete da mi je iskreno žao što vaša Krivajska inicijativa za formiranje nove stranke nije uspela. To bi otvorilo mogućnost da na izborima proverite podršku idejama za koje se zalažete. A za mene je učešće na izborima osnov građanskog aktivizma.

Završiću sa delom, verujem primerene, poruke koju mi je posle kratkog boravka u Beogradu poslala prijateljica koja voli Srbiju ali živi u Holandiji:

„Otisla sam iz BG žedna razmene mišljenja… ne znam da li je to moda samo među mojim drugarima ili je to sve-čaršijski hit, ali oko mene barem ljudi uglavnom “izražavaju mišljenja” i pričaju svoje priče, i retko ko zaista razgovara. Tu i tamo neko ponudi pravilnu dijagnozu stanja, pametnu analizu problema – ali onda kao terapiju prepiše rezignaciju i cinizam… a svaka kritička reakcija se odmah kvalifikuje kao emotivna veleizdaja.“

Pogled sa strane mi uvek pomaže da potpunije sagledam situaciju i okruženje u kome živim. Možda pomogne još nekom.

Peščanik.net, 16.04.2012.

BELI GLAS