Foto: Slavica Miletić
Foto: Slavica Miletić

Može li Srbija da ostane neutralna u sistemu sankcija protiv Rusije koji se postepeno uspostavlja i zaoštrava? Kratak odgovor je negativan.

Razlog je u međuzavisnosti pre svega finansijskih odnosa. A potom zbog sistema rezervnog novca u kojem posebnu ulogu ima dolar. A opet, veoma je teško trgovati ako je pristup finansijskom tržištu otežan.

Problem sa kojim će se suočiti zemlje kao što je Srbija sastoji se u tome što će gotovo u svakom poslu morati u nekom vidu da stupi u kontakt sa zemljom koja sprovodi sankcije Rusiji. I na kraju će se doći u kontakt sa finansijskim vlastima SAD. Pa će se veoma brzo izgubiti pristup finansijskom tržištu. Sopstvene i poslove sa drugim zemljama će naravno srpska privreda i vlasti moći normalno da obavljaju, ali svako posredništvo sa ruskom privredom će predstavljati prepreku u svakom pojedinom poslu. I u finansijskim odnosima u celini.

Ovo će posebno važiti za ruske banke koje posluju u Srbiji. Kod toga će se sa problemima suočiti i srpska centralna banka. Jer su ruska banke u finansijskom smislu srpske u Srbiji i u nadležnosti su Narodne banke Srbije. I ukoliko nastane problem likvidnosti tih banaka, kao što je verovatno, ukoliko ih njihovi korisnici napuste, to će biti problem srpske centralne banke.

Verovatnoća da će do problema doći se može oceniti posredstvom onoga što se događa na ruskom finansijskom tržištu. Jer je ruska centralna banka morala da značajno poveća kamatnu stopu kako bi zaustavila povlačenje novca iz banaka, što je taj problem likvidnosti koji sam pomenuo.

Konačno, videćemo kako će se ponašati kineske banke i njihove monetarne vlasti. Ovde možda ima smisla objasniti zašto je dolar rezervni novac i Kine, iako je juan sada značajan u svetskoj trgovini, pa je značajan deo ruskih deviznih rezervi u kineskom novcu. Ali i Kina drži rezerve u američkim državnim obveznicama i neće moći da dozvoli značajan gubitak, ukoliko ne bi na određen način poštovala sve strožiji sistem sankcija kako rat bude trajao i posle eventualne okupacije Ukrajine.

Zašto? Zato što je izvoz Kini izuzetno važan, a neminovno jačanje juana bi uticalo na apresijaciju kursa, ukoliko bi Kina dodatno otvorila tržište državnih obveznica. Pa neće biti neočekivano ukoliko se kineske finansijske vlasti budu pridržavale, bar u ne maloj meri, režima ruskih sankcija.

Nema dakle finansijske i uopšte privredne neutralnosti ili bar ne bi trebalo imati iluziju da je ona dostupna srpskoj privredi.

Peščanik.net, 28.02.2022.

UKRAJINA