Luke Chueh

Luke Chueh

Vesna Pešić bi iz moralnih razloga morala da prestane da nam deli lekcije, zato što se glasanje belim listićima po Stevanovom jevanđelju smatra velikom greškom, bezmalo smrtnim grehom.

Urednice Peščanika bi, takođe iz moralnih razloga, morale da uklone svoj portal, jer je na njemu promovisana ideja o belim listićima.

Vrativši se još dalje u prošlost, a sledeći dogmatsku logiku iz pomenutog jevanđelja, svi koji su ikada glasali za Dragoljuba Mićunovića glasali su za sopstveni pakao na čijim vratima jasno piše Miloševićeva rečenica izgovorena 10. marta 1991: „Mićune, pa nismo se tako dogovorili.“

Ko god je, makar i u snu, zaokružio ime Vuka Draškovića na glasačkom listiću, u tom istom paklu već ima rezervisano mesto, budući da je „kralj trgova“, pre no što je to postao, vitlao srpskim barjakom i pretio Muslimanima da će im seći ruke.

Svaki promrzli demonstrant čija je ruka zaokružila ime Zorana Đinđića nakon studentskih i građanskih protesta u zimu 1996/97, morao bi večno da drži jezik za zubima, jer bi to bio jedini moralni čin nakon saznanja da je Đinđić usred protesta tajno sastančio sa Miloševićem, o čemu ostatak opozicije nije imao pojma.

Birači Vojislava Koštunice iz 2000, njih oko dva miliona, posle 12. marta 2003. nisu smeli da izađu na svetlost dana, već je trebalo da u mraku svojih soba, ophrvani glasačkim grehom, neprestano udaraju glavom o zid.

Malo ko bi u Srbiji smeo da se baci kamenom ukoliko bi sledio logiku Stevana Filipovića, autora pomenutog jevanđelja, koji, dakako, ima i moralno i nemoralno pravo da, usuđujem se da kažem, patološki prezire sve koji su 2012. precrtali biračke listiće I tako omogućili – što by the way nije tačno – dolazak na vlast Tomislava Nikolića i Ivice Dačića. A baš taj Dačić, kao što i Filipović zna, do tada je bio Tadićev koalicioni partner, koji je sa Tadićem, na moralan, bezmalo oralan način overio koalicioni sporazum između SPS-a i DS-a.

Konačno, naš jevanđelist pledira za slobodu medija pozivajući na podršku Olji Bećković, a osporava slobodnu volju glasača na izborima, pa pri tom još moli da mu moralne lekcije ne dele oni koji su, ima tome više od dve godine, glasali različito od njega?

Verujem ipak da je Stevan Filipović svestan da je u svom jevanđelju napravio neke sitne greške i da će ih, u skladu sa onim što je napisao, javno priznati.

Peščanik.net, 16.10.2014.

Srodni linkovi:

Vesna Pešić – Bistrenje magle

Aleksandar Stević – Kamenovanje i zamajavanje

Aleksa I. Jorga – Odgovornost i zdrav razum

Dejan Ilić – Dve slike od juče

Stevan Filipović – Kamenovanje zdravog razuma

Vesna Pešić – Kamenovanje opozicije

BELI GLAS