Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić
Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Od kada je pre tri godine imenovan za savetnika Ivice Dačića, mediji neprestano izveštavaju o povezanosti Ivice Tončeva sa najopakijim ljudima balkanskog podzemlja: od Branislava Šaranovića, preko Rodoljuba Radulovića do Darka Šarića. Ipak, politička karijera Tončeva puna je nepoznanica, a pitanja o tome kako se austrijski gastarbajter iz Surdulice preko noći dočepao visokih državnih funkcija u domovini ostaju bez odgovora.

Imajući u vidu trenutno stanje u državi, povezanost sa kriminalom i ljudima sa one strane zakona su verovatno najbolje preporuke za visoku funkciju u državnoj službi. Sasvim je moguće da je upravo zbog toga Vlada Srbije na sednici održanoj 13.12.2016. imenovala Ivicu Tončeva za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova. Međutim, ako govorimo o formalno-pravnim uslovima za izbor na ovu funkciju, teško da je Tončev idealan kandidat. Naime, uvidom u Curriculum Vitae Dačićevog omiljenog savetnika, ispostaviće se da se Tončev lažno predstavlja kao diplomirani menadžer-master, a istina je da je (samo) automehaničar.

Razvojni put sekretara Tončeva

O sumnjivim diplomama Ivice Tončeva prvi je izveštavao Blic još u februaru 2013. godine. Istraživanje je iste godine nastavio portal Pištaljka. U okviru afere Plagijat, kada su naučnici iz Londona i Vizbadena osporili autentičnost doktorata Nebojše Stefanovića, Siniše Malog, Aleksandra Šapića i Miće Jovanovića, Dojče vele objavio je istraživanje o nepostojećoj međunarodnoj mreži Megatrend University Worldwide koja je služila za kupovinu i pranje diploma visokog obrazovanja (DW, 13.6.2014). Rezultati ovog istraživanja nikada nisu analizirani u kontekstu akademskih titula državnog sektretara Ivice Tončeva. No, krenimo redom.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u martu 2013. godine potvrdilo da je Ivica Tončev automehaničar. Tončev je automehaničarski zanat ispekao u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Surdulici 1986. godine (Pištaljka, 13.6.2013). Novinari Pištaljke zatražili su od Ministarstva prosvete i proveru verodostojnosti diplome srednje Ekonomske škole „Mileva Vuković“ koju je Tončev navodno završio u Peći u generaciji 1987/88. Međutim, verodostojnost ove diplome nemoguće je proveriti u Ministarstvu prosvete republike Srbije, jer škole na teritoriji AP Kosova i Metohije nisu u sastavu našeg obrazovanja (Žarko Obradović, Pištaljka, 13.6.2013). Ministarstvo dalje preporučuje da se za proveru dokumenata u školama na albanskom jeziku treba obratiti EULEKS-u u Prištini.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosovo u zapisniku Departmana inspekcije za obrazovanje iz 2013. obaveštava da na osnovu podataka kojima raspolaže srednja ekonomska škola „Ali Hadri“ u Peći, a koja se nekada zvala „Milena Vuković” ime osobe g. Tončev (Stojan) Ivica, rođenog dana 17.11.1968. u Nišu, nije upisano u službenoj pedagoškoj dokumentaciji ove škole (pdf). To znači da u bazi podataka o završenom srednjoškolskom školovanju na teritoriji Kosova i Metohije, a na koju je uputilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije, ne postoji registar o školarcu Ivanu Tončevu.

U CV-u Ivice Tončeva pominje se dalje diploma Građevinskog fakulteta u Prištini o stečenom visokom obrazovanju diplomiranog građevinskog inženjera koju je kao dekan potpisao prof. dr Slobodan Barać (Blic, 8.2.2013). Pored toga što prof. dr Barać nikada nije bio dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Prištini, pomenuti univerzitet izdao je Obaveštenje o verodostojnosti javne isprave, odnosno diplome Ivice Tončeva, u kome iznosi niz nepravilnosti koje nedvosmisleno ukazuju na činjenicu da Tončev nikada nije pohađao, a još manje diplomirao na ovom fakultetu. Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini dr Neboјša Arsić pored ostalog navodi i sledeće: Ukinuti Građevinsko-arhitektonski fakultet Univerziteta u Prištini nikada niјe izdao diplomu o stečenom visokom obrazovanju i stručnom nazivu koja glasi na ime Tončev Stoјana Ivica, pod rednim broјem 311, od 13.04.1998. godine. Arsić tvrdi da faksimil diplome koјu јe obјavio Blic niјe verodostoјan kako u pogledu forme i sadržaјa, tako i u pogledu navodnih potpisa dekana i rektora (Pištaljka, 13.06.2013, 1 i 2).

Na osnovu lažirane diplome Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Prištini, Tončev upisuje Poslovnu školu Megatrend gde je nakon dve godine studija stekao diplomu londonske škole Megatrend International Expert Consortium, sa koјom Univerzitet Megatrend ima potpisan sporazum o saradnji. Treću godinu studija Tončev završava u dijaspori na Megatrend Bussines School iz Londona, deo Megatrend International Expert Consortium, gde 1997. diplomira na smeru „menadžment“ (Pištaljka, 13.06.2013). Rešenje o nostrifikaciji diplome stečene u inostranstvu potpisao je Dekan Megatrend fakulteta za menadžment u Zaječaru, samozvani prof. dr Mića Jovanović (Pištaljka, 13.6.2013). Ivica Tončev je na londonskom Megatrendu navodno završio i akademske master studije gde je stekao zvanje diplomirani menadžer-master 2012. U Izveštaju o izvršenom upravnom nadzoru radi provere verodostojnosti javne ispravke, a na zahtev novinara Pištaljke, ovo potvrđuje i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS (Pištaljka, 13.06.2013, 1 i 2).

Međutim, istraživanje Dojče velea o međunarodnoj mreži Megatrend University Worldwide, čiji su deo Megatrend International Expert Conzortium i Megatrend Bussines School iz Londona, pokazalo je da su ove škole Potemkinova sela, tj. obična izmišljotina (DW, 13.06.2014). Poslovne škole Megatrend u Londonu bile su registrovane na adresi zajedno sa preko 140 drugih kompanija, što znači da se nije radilo ni o kakvim prestižnim univerzitetskim kampusima, već o tzv. “Letter-Box Companies”. Celokupna univerzitetska mreža zapravo je služila za pranje ili kupovinu bezvrednih diploma iz inostranstva koje su kasnije nostrifikovane na Megatrend fakultetima širom Srbije.

Umesto konfabulacije

Ivica Tončev nije stekao zvanje mastera na Megatrend poslovnoj školi u Londonu, jer takva škola ne postoji, niti je ikada postojala. Tončev takođe nije diplomirao na smeru menadženta u istoj školi, jer bi to značilo da je pohađao nastavu u poštanskom sandučetu, jedinom tragu postojanja pomenute škole u Londonu. Tončev nije završio Građevinski fakultet u Prištini, jer je u Prištini postojao samo Građevinsko-arhitekstonski fakultet čiji dekan nikada nije bio prof. dr Slobodan Barać. Tončev nikada nije pohađao srednju ekonomsku školu „Milena Vuković” u Peći, jer Ministarstva obrazovanja Republike Srbije i Republike Kosovo o tome ne poseduju nikakve pisane tragove. Tončev je automehaničar i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Budi pametan, budi kao Tončev.

Peščanik.net, 18.12.2016.

PLAGIJATI