Miloš Obilić, sa izložbe Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju u Beogradu, foto: Peščanik
Miloš Obilić, sa izložbe Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju u Beogradu, foto: Peščanik

„… pošto vidim da nije naročiti interes odluka Srpske liste i predstavnika Srba sa Kosova i Metohije“ – tim rečima je pre dva dana Brnabić, po ugledu na svog šefa Vučića, pokušala da zalepi verbalnu šljagu novinarki N1. Scena je jednostavna i već viđena. Na konferenciji za medije, gde se iz sveg glasa obznanilo da Srpska lista (ovo „srpska“ iz imena kosovske stranke bi moralo stalno ići pod navodnicima, kad već ne može da im se zabrani zloupotreba tog imena) neće podržati izbor nove vlade Kosova, novinarka N1 Žaklina Tatalović zatražila je objašnjenje za cenzuru pod čijim je (i DDoS) udarom već danima njena matična medijska kuća.

Brnabić je odgovorila klasičnim domaćim cenzorskim obrascem – zar ćemo umesto o Kosovu pričati o N1? Pa dobro, hajdemo o Kosovu. Odluka od „naročitog interesa“, kako je predstavlja Brnabić, a to treba razumeti – odluka kojom se može ugušiti svaki drugi razgovor o bilo čemu, glasi, još jednom: „Srpska lista neće podržati formiranje vlade Kosova“. To je dakle bila vest od pre dva dana, pred kojom svi treba da zaneme. Sinoć je stigla nova vest: u novoformiranu vladu Kosova ušla su dva ministra iz redova Srpske liste. Brnabić je udarila žig „naročiti interes“ na odluku da Srpska lista ne podrži vladu Kosova, što se (uskraćivanje podrške) dva dana kasnije manifestovalo ulaskom dvojice srpskolistaša u tu vladu.

Naravno, prorežimski nastrojeni čitalac sada će reći – Srpska lista bila je uzdržana kada se glasalo za novu vladu. Biti uzdržan isto je što i uskratiti podršku, zar ne? Dobro, neka bude tako. Ali kako su onda dvojica ministara sa Srpske liste u novoj vladi isto što i odbijanje da se podrži ta vlada? A kad smo već kod glasanja: nova vlada išla je u paketu sa izborom nove predsednice kosovskog parlamenta. Bez deset glasova Srpske liste predsednica ne bi bila izabrana, a dogovor o sklapanju vlade bi propao. Glasanjem za predsednicu parlamenta, Srpska lista je direktno podržala novu vladu Kosova. Za razliku od Brnabić, opozicija u kosovskom parlamentu, koja je pre glasanja za predsednicu izašla iz sale, odmah je skrenula pažnju na to: bez podrške Srpske liste, Kosovo ne bi dobilo novu vladu.

Čitalac nenaklonjen režimu ovde će rezignirano slegnuti ramenima. On odavno zna: sve što izgovore Vučić, Brnabić i ostali treba razumeti sasvim suprotno od onoga što to doslovno znači. Recimo, ako oni kažu da zagađenja nema i da ne treba brinuti, to u stvari znači da je zagađenost sveprisutna i ogromna i da se ništa drugo ne može uraditi do prepustiti panici. Ili, kada oni kažu, nema straha od izlivanja reka, ostanite u svojim kućama, to u stvari znači da već imamo velike poplave, a da ljudi iz svojih kuća treba da beže glavom bez obzira, da ih posle, kada je već kasno, iz njih ne bi spasavao Vučić, ako već nisu stradali, kao neki nesrećni žitelji Obrenovca.

Ako oni kažu da su spremni za korona virus… Dobro, nećemo o tome.

Da zaključimo, ako Brnabić kaže da je od „naročitog interesa“ to što Srpska lista neće podržati vladu Kosova, čitalac već zna to da pročita: Srpska lista i režim u Beogradu već su preko glave u dogovorima sa novom kosovskom vladom i sklapaju aranžmane kako da i jedni i drugi nastave da tlače nesrećni narod s obe strane granice i iz toga za sebe izvlače krajnje sebičnu korist. Ili, kada režim u Beogradu kaže da nema ništa sa ubistvom Olivera Ivanovića, čitalac već zna… Dobro, ne moramo ni o tome. Umesto svega toga, neka čitalac, ako nema šta drugo da radi, pogleda još jednom snimak konferencije za novinare, gde Brnabić drži lekciju Žaklini Tatalović. Brnabić laže o izostanku podrške i ni da trepne.

Umesto da trepće, dok laže, ona je pasivno agresivna. Izigrava žrtvu medijskog napada i istovremeno pokušava da (verbalno) zgazi novinarku. Učenica dostojna svog malog učitelja.

 

Srđa Zlopogleđa, sa izložbe Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju u Beogradu, foto: Peščanik
Srđa Zlopogleđa, sa izložbe Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju u Beogradu, foto: Peščanik

Peščanik.net, 04.02.2020.

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)