Foto: Arta Merk Kostić

Foto: Arta Merk Kostić

You’re so free,
that’s what everyone is telling me,
yet I feel like I’m an outward bound,
pushed around
refugee.
1

ABBA, I’m A Marionette

Kao što se i očekivalo, nakon imenovanja nove mandatarke nacionalna televizija je u udarnom terminu emitovala ekskluzivni intervju sa njom. „Nisam ničija marioneta“, istakla je ovom prilikom mandatarka, „imam svoj mozak i sama radim svoj posao“. Mandatarka je zatim ukazala na osnovne ciljeve vlade koju namerava da vodi, kao i na neke ljude koji će se naći u njenoj vladi. Rekla je da će njeni osnovni zadaci biti očuvanje finansijske discipline i rast bruto društvenog proizvoda, kao i privođenje kraju sedme revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Kako je rekla, ovaj aranžman ćemo završiti kao „zvezda-učenik“, a uskoro nakon toga uslediće i povećanja plata i penzija. Na pitanje da li će se u novoj vladi naći i dosadašnji ministar finansija Dušan Vujović Brnabić je izjavila da je u nedelju „sa Vujovićem imala trosatni razgovor“ i da će on ostati ministar i u novoj vladi.

Da li će sama odlučivati o sastavu vlade? Ne, moraće da pravi kompromise i političke dogovore sa onima koji čine skupštinsku većinu; vlada se ne može sastavljati bez političkih stranaka, ali dodaje: „Ja sam ušla u vladu u kojoj sam bila zadovoljna saradnjom sa tim kolegama… Moja politika je politika objedinjavanja onih koji su za Srbiju. Moja želja je da SPS bude snažniji unutar vlade, da i PUPS bude snažniji, da Jedinstvena Srbija buda snažnija, i Pokret socijalista…“

Naravno, svako ko je pratio program nacionalne televizije u poslednjih nekoliko dana zna da ovakvog intervjua nije bilo. Citati su tačni, ali nije ih izrekla nova mandatarka, nego nelegitmno izabrani predsednik Srbije u intervjuu za nacionalnu televiziju. On je taj koji je rekao da mandatarka nije marioneta. On je taj koji je razgovarao sa Dušanom Vujovićem i dogovorio njegovo učešće u novoj vladi. On je taj koji je obećao završetak aranžmana sa MMF-om, te povećanje plata i penzija. On je taj koji kadrira u novoj vladi.

Da li je ovo predsednikov posao? Da li on ima pravo da se time bavi? Zašto uopšte o ovome pitaju njega, a ne, što bi bilo jedino logično – novu mandatarku, čiji je posao da predloži sastav nove vlade, te da izloži njene ciljeve i zadatke? Ne, to nije njegov posao, on nema prava da se time bavi i nema, formalno gledano, nikakvog smisla ova pitanja postavljati njemu. Suštinski, naravno, ima ih smisla postavljati jedino njemu, na kojoj god se funkciji nalazio i kakva god bila njegova formalna ovlašćenja. Mandatarka je ipak samo „jedno dobro stvorenje“ (i stvori predsednik mandatarku, i vide da je mandatarka dobra).

Ipak, u jednoj stvari predsednik je apsolutno u pravu: „Njeno je pravo da kaže hoću ili neću. Da, to prihvatam, to mogu da radim, ili to ne mogu da prihvatim – to je njeno pravo.“

Peščanik.net, 22.06.2017.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Viktor/Viktorija

Vladimir Gligorov – Izborna autokratija

Rastislav Dinić – Srpski scenarista

Boban Stojanović – Ana u šećernoj vuni ili tragedija državne službenice

Vesna Pešić – Ana je tu

Nadežda Milenković: Ko, bre, sirotinja – daj pet premijera!

Da se zna! – Šta izbor Ane Brnabić za premijerku Srbije (ne) znači za LGBT zajednicu u Srbiji

Rastislav Dinić – Jedan razlog protiv

IZBORI I PROTESTI 2017.

________________

  1. „Slododna si!/ To je ono što mi kažu svi/ Al ja se osećam ko vezana/ gurana/ prognana.“