Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Vučevićeva tužba stigla je odmah, a Vučićeva ni do dana današnjeg. Iako je ova druga najavljena znatno pre prve.

Da podsetim, odmah pošto je „provaljeno“ da je vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ Predrag Koluvija prilikom hapšenja (navodno) zvao Andreja Vučića, ovaj je najavio da će tužiti Miroslava Aleksića, koji je „provalu“ informacije izvršio. Aleksić je, kao što sam o tome već pisao, na to odgovorio da tužbu jedva čeka. Nekoliko dana kasnije Aleksandar Vučić najavljuje tužbu protiv samog sebe i brata mu; Miroslava ne pominje.

Iz toga nije teško zaključiti da Vučić ne želi da sudski proces izađe iz kruga familije. Uključivanje „trećih lica“ moglo bi da dovede do neželjenih otkrića i nesagledivih posledica.

Zato se opredelio za svoj omiljeni informativno-propagandni rat. Ali ne protiv Aleksića nego protiv Dragana Đilasa i Boška Obradovića. Protiv kojih je odmah isfabrikovao „kompromitujuće“ fotografije. Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, koji je opet izneo optužbe na račun Vučića seniora rekavši da „Anđelko Vučić veoma često posećuje sedište BIA“, ovog puta je bio pošteđen napada.

Uzgred, kad smo već kod ratova, javljaju se ideje da su afere Jovanjica i Krušik koje je Jeremić okarakterisao kao „rat režimskih klanova“, zapravo posledica „špijunskog rata“ (za koji se takođe odavno tvrdi da tinja na području Srbije a i šire, Balkana) između ruskih i američkih obaveštajnih službi. Prvih koje (ako je verovati Ponošu i Šutanovcu i ne sporeći ogroman doprinos domaćih medija) prate puteve oružja, i drugih koje su posebno zainteresovane za puteve droge. I novca, razume se, koji je u oba slučaja sa tim povezan. Obe strane, kaže se, aferama žele da detronizuju najmoćnijeg čoveka Srbije ne bi li ga tako motivisale da ispuni ono što im je obećao. Bitka za Vučića, takoreći.

Kao posebno zanimljiv i do sada neobjašnjen detalj navodi se da je i od hapšenja Aleksandra Obradovića i od hapšenja Predraga Koluvije do izbijanja njihovih slučajeva u javnost proteklo (najmanje) petnaestak dana. Zašto, šta se u međuvremenu dešavalo, pitanje je na koje odgovora još nema.

Kako god, dve teške afere potresaju Srbiju. Oružje i droga – nema ništa gore i crnje u savremenom svetu niti kompromitantnije za jednu zemlju. Pri čemu je ova potonja, sa drogom, za Aleksandra Vučića čini se još opasnija. Ne samo zato što se u vezi sa njom pominju prvi ešaloni vlasti, nego i zbog njenog (još uvek samo potencijalnog) odjeka u javnosti. Naime, proizvodnja i prodaja oružja „tamo nekima“ (čak i uz svu beskrupuloznu pljačku i korupciju) da se oni tamo ubijaju je jedno, a proizvodnja i prodaja droge ovde (bez obzira na pakete sa etiketom „Kosovo“) našoj deci, da se od njih prave narkomani, nešto je sasvim drugo.

I to je ono što „ubija u pojam“ Vučića. Aleksandra.

Peščanik.net, 13.12.2019.

JOVANJICA

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.
Mijat Lakićević

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)