Fotografije čitateljki, Slavica Miletić
Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Juče objavljeni demanti na Peščaniku izgleda kao uvrtanje pameti. Kao da predmet rasprave koja se vodi na Peščaniku nije tvrdnja da je Slobodan Cvejić u svojoj knjizi Socijalna ekonomija koristio delove iz jedne druge knjige – Komparativna analiza uloge civilnog društva u pružanju usluga socijalne zaštite na Zapadnom Balkanu – a da to nije obeležio. Vladimir Ilić u svom tekstu pokazuje poklapanja, čak do slovnih grešaka, između te dve knjige. A iz teksta Milana Vukomanovića saznajemo da je Cvejić dva puta izričito porekao da je koristio Komparativnu analizu

U demantiju ispada da je ključno pitanje – ko je autor knjige Komparativna analiza…? Vladimir Ilić, na osnovu podataka na zvaničnoj internet strani, zaključuje, izgleda pogrešno, da je autor te knjige Danilo Vuković. Na toj strani se vidi da je Vuković, u najmanju ruku, osmislio ili koordinirao istraživanje predstavljeno u knjizi, što nije isto što i autorstvo, ali nije jasno ni šta bi drugo moglo da bude. Kako god, prema podacima, formalni autor knjige je – Secons. Međutim, kakve to veze ima sa tvrdnjom da je Cvejić plagirao knjigu, sve i ako je njen autor Secons?

Ako sudimo po demantiju, to je ključni podatak. Ovako u demantiju: „Na osnovu iznetog jasno je da ne postoji plagiranje bilo kakvog autorskog dela dr docenta Danila Vukovića, samim tim ne može ni da bude prikrivanja takvog plagiranja, kao i da su sve tvrdnje o plagijatu koje se provlače kroz čitav sporni tekst potpuno netačne a istovremeno čine polaznu premisu autora teksta“. Iz činjenice da Vuković nije autor knjige Komparativna analiza… autor demantija zaključuje da su tvrdnje o plagijatu „potpuno netačne“.

To su odvojene stvari. Iz prvog ne sledi drugo. Ilić pokazuje da se delovi jedne knjige u drugoj knjizi ne tretiraju kao citat. To što autor plagirane knjige nije Vuković, ne obara tvrdnju o plagijatu. Istina je, možda, da autor knjige, ili spornih delova, nije Vuković, ali to nije dovoljno da se zaključi da nema plagiranja. Da bi se osporila tvrdnja o plagijatu, mora se pokazati da se delovi iz jedne knjige nisu neobeleženi našli u drugoj knjizi. Demanti u stvari obara sporednu tvrdnju o autorstvu, ali time jedino pokazuje da Cvejić umesto Vukovića plagira Secons.

Peščanik.net, 05.08.2016.

Srodni linkovi:

MASA – Nečastivi u Masi

MASA – Povodom kandidature za REM

Ognjen Radonjić – Puno sreće g-dine Cvejiću

Slobodan Cvejić – Demanti

Ognjen Radonjić – Otvoreno pismo Mreži akademske solidarnosti

Vladimir Ilić – Naprednjaci i još jedan slučaj plagijata

Vladimir Ilić – V.d. dekana Filozofskog fakulteta učestvuje u prikrivanju plagijata

ŽIVKOVIĆ/SAMARDŽIĆ – Demanti

Milan R. Vukićević – Moja razmišljanja o plagijatima i izborima profesora

Milan Vukomanović – Malo zataškavanje među prijateljima

Vesna Pešić – O uzrocima masovnih plagijata

Vladimir Vuletić – Malo ubistvo među prijateljima ili zloupotreba pojma plagijat

Vladimir Ilić – Sociolog i plagijat

PLAGIJATI

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)