Filozofski fakultet u Beogradu, foto: Peščanik
Filozofski fakultet u Beogradu, foto: Peščanik

Poštovani članovi i članice MASA-e,

Dana 4.2.2020, sam iz medija saznao da je dr Slobodan Cvejić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i član MASA-e pod rednim brojem 44 prihvatio da bude kandidat Poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u Skupštini Vojvodine za mesto u Savetu REM-a kojeg predlaže Odbor Pokrajinske skupštine za kulturu i javno informisanje.

Dana 10.2.2020. Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine je utvrdio listu kandidata za članove Saveta REM-a, među kojima je i dr Cvejić. Tada je i obavljen razgovor sa svim kandidatima. Neverovatno je da je tom prilikom dr Cvejić u svom odgovoru na pitanje poslanika SNS-a Marka Atlagića (poznatog po onomatopejama i vređanju u Skupštini profesora Univerziteta u Beogradu, a posebno profesora Filozofskog fakulteta na kojem i dr Cvejić radi) „potvrdio da nije podržao pokret 1 od 5 miliona, a saglasio se i sa time da profesori ne treba da se na univerzitetu bave politikom“. U pitanju je brutalna neistina, budući da je dr Cvejić zajedno sa sociolozima i sociološkinjama Filozofskog fakulteta u Beogradu 22.1.2019. javno podržao građanske proteste u organizaciji pokreta 1 od 5 miliona i ova podrška je objavljena na sajtu dnevnog lista Danas. A, ako profesori sa univerziteta ne treba da se bave politikom, kako to da je dr Cvejić svojevremeno podržao političke proteste i kako to da Atlagić, vajni profesor Univerziteta iz Kosovske Mitrovice sedi u Skupštini? Za 14.2.2020. je zakazana vanredna Skupština na kojoj će se raspravljati o listi kandidata za člana Saveta REM-a, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Po mom dubokom uverenju, prihvatanjem ove kandidature dr Cvejić je obznanio da deli sistem vrednosti svojih predlagača koji imaju za cilj da do temelja razruše sistem obrazovanja, akademsku čestitost i naučnu delatnost Republike Srbije. Koliko sam shvatio, MASA je upravo i osnovana sa ciljem odbrane od „plagiranih radova i sumnjivo stečenih diploma“, što je inače široko zastupljena praksa u redovima čelnika SNS, kao i da zaštiti „slobodu javnog izražavanja mišljenja“ koja je „sve više na udaru nosilaca visokih državnih funkcija, sa ciljem omalovažavanja, ućutkivanja, pa i zastrašivanja pripadnika i pripadnica akademske zajednice“. Ne manje važno, MASA stoji na stanovištu da „politika koja se sprovodi prema akademskim institucijama ugrožava njihovu samostalnost i dugoročno urušava akademsku zajednicu u celini“.

S obzirom da su mi načela vladajuće partije neprihvatljiva, neprihvatljivo mi je i da budem član iste organizacije sa nekim ko je pristao da bude kandidat vladajuće partije za bilo šta, nevažno o kojoj se funkciji radi. Stoga, molim nadležne organe MASA-e da me, ukoliko im je članstvo bilo kog člana koji je pristao da bude kandidat vladajuće nomenklature za bilo šta i pri tome iznosi neistine o svom odnosu prema građanskim protestima prihvatljivo, bez odlaganja izbrišu iz spiska svojih članova (redni broj 303).

Beograd, 13.2.2020.
S poštovanjem,
Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 13.02.2020.

Srodni linkovi:

MASA – Nečastivi u Masi

MASA – Povodom kandidature za REM

Ognjen Radonjić – Puno sreće g-dine Cvejiću

Slobodan Cvejić – Demanti

Vladimir Ilić – Naprednjaci i još jedan slučaj plagijata

Vladimir Ilić – V.d. dekana Filozofskog fakulteta učestvuje u prikrivanju plagijata

Dejan Ilić – Kratak komentar na demanti

ŽIVKOVIĆ/SAMARDŽIĆ – Demanti

Milan R. Vukićević – Moja razmišljanja o plagijatima i izborima profesora

Milan Vukomanović – Malo zataškavanje među prijateljima

Vesna Pešić – O uzrocima masovnih plagijata

Vladimir Vuletić – Malo ubistvo među prijateljima ili zloupotreba pojma plagijat

Vladimir Ilić – Sociolog i plagijat