Filozofski fakultet, foto: Peščanik
Filozofski fakultet, foto: Peščanik

U svom odgovoru na moje Otvoreno pismo MASI, počevši od naslova pa nadalje, gospodin Cvejić pokazuje zavidan nivo ovladavanja naprednjačkim diskursom i veštinama.

Na primer, gospodin Cvejić kaže da „autor (to jest ja, prim O.R) ovog manipulatorskog teksta koristi i citira pod navodnicima nepotpunu i samim tim neistinitu informaciju prenetu sa sajta novinske agencije Beta… Dakle, ili sam ja lažljivac ili je to Radonjić prenoseći neproverene i nepotpune informacije. Neka čitaoci procene sami…“ i odluče „…ko je lažov“. Dakle, krenuvši od toga da citiram „nepotpunu i samim tim neistinitu informaciju“ koju je objavila Beta, gospodin Cvejić nedugo zatim stavlja čitaoce pred izbor da odluče ko je od nas dvojice „lažljivac“ iz čega proističe da sam ja, a ne Beta, napisao i objavio ovu „nepotpunu i samim tim neistinitu informaciju“ jer to rade lažljivci. Ali ne ljutim se na gospodina Cvejića što se pravi da ne zna razliku između onoga što sam napisao i citirao, jer znam da mu citiranje nije jača strana.

Kako stoje stvari, neki detaljniji odgovor na ovaj tekst bi me obavezao da sutra ulazim u polemiku sa svim atlagićima, martinovićima, rističevićima itd. iz one naše jadne rasturene Skupštine, pošto ne vidim razliku u njihovom načinu obraćanja meni i mojim univerzitetskim kolegama u odnosu na ovo obraćanje gospodina Cvejića.

Zapravo, ovom prepiskom je gospodin Cvejić dao sebi najbolju moguću preporuku da ga izaberu u Savet REM-a – danas u Skupštini gospodin Cvejić izlazi na polje časti. Ako ga njegovi predlagači naprednjaci podrže, pokazaće da ga prihvataju kao svoga. Ako daju prednost njegovom protivkandidatu, pokazaće da nije dobar ni za njih. Današnje glasanje pokazaće da li u gospodinu Cvejiću ima štofa za pravog, nepatvorenog, integralnog naprednjaka.

Želim mu puno sreće jer sam, naročito nakon čitanja ovog teksta, siguran da je on pravi izbor. Želim mu puno sreće i u „oporavku demokratije“ i nadam se da će mu u tom zadatku svesrdno pomoći i oni koji su za to pitanje pokazali kapacitet vredan divljenja – njegovi predlagači.

Što se mene tiče, ovaj tekst gospodina Cvejića me je dodatno uverio da je za mene pitanje biti ili ne biti u MASI dobro postavljeno.

Očekujem da MASA u razumnom roku donese i objavi svoju odluku.

Beograd, 14.2.2020.
Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 14.02.2020.

Srodni linkovi:

MASA – Nečastivi u Masi

MASA – Povodom kandidature za REM

Slobodan Cvejić – Demanti

Ognjen Radonjić – Otvoreno pismo Mreži akademske solidarnosti

Vladimir Ilić – Naprednjaci i još jedan slučaj plagijata

Vladimir Ilić – V.d. dekana Filozofskog fakulteta učestvuje u prikrivanju plagijata

Dejan Ilić – Kratak komentar na demanti

ŽIVKOVIĆ/SAMARDŽIĆ – Demanti

Milan R. Vukićević – Moja razmišljanja o plagijatima i izborima profesora

Milan Vukomanović – Malo zataškavanje među prijateljima

Vesna Pešić – O uzrocima masovnih plagijata

Vladimir Vuletić – Malo ubistvo među prijateljima ili zloupotreba pojma plagijat

Vladimir Ilić – Sociolog i plagijat