Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

V.d. dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor Danijel Sinani, nastavlja sa učešćem u sistematskom prikrivanju plagijata Slobodana Cvejića. U skladu sa univerzitetskim propisima, v.d. dekana je bio obavezan da inicira formiranje Etičke komisije, kojoj bi se mogla podneti prijava. Ignorisao je moje mnogo puta ponavljanje zahteve da se ova komisija formira.

Sociolog sam; Cvejićev plagijat i njegovo organizovano prikrivanje zanimaju me pre svega kao društvena pojava. Analizu koju sam tim povodom načinio poslao sam kao naučni članak pod naslovom Društveno-naučni smisao Cvejićevog plagijata časopisu Antropologija 4. septembra 2017. Prenosim rezime ovog članka:

„U članku se na osnovu plagijata koji je Slobodan Cvejić uneo u knjigu Socijalna ekonomija iz knjige Komparativna analiza uloge civilnog društva u pružanju usluga socijalne zaštite na zapadnom Balkanu ispituju osobine primenjenih istraživanja koje naučnici zaposleni na univerzitetu izvode za potrebe političkih naručilaca. Obraćena je pažnja na ulogu upotrebe praktično-tehničkog znanja u svrhu društveno-integrativnog znanja i apologije status quoa. Uzroci površnog empirizma lišenog teorijske utemeljenosti, vremenske dimenzije i metodološke otvorenosti objašnjeni su uticajem vladajućih snaga globalnog društva koje su naručioci istraživanja i osobinama društvene organizacije saznajne delatnosti.“

Od zamenika urednika časopisa Antropologija, Marka Piševa, dobio sam 13. septembra 2017. mejl u kojem me je, uz zahvaljivanje na poslatom članku, obavestio da:

„… upravo skupljamo radove za treći ovogodišnji broj; čim vaš članak prođe recenzentske procedure, dobićete obaveštenje od mene ili od sekretara časopisa.“

Za status teksta interesovao sam se 22. novembra, 1. decembra i 22. januara. Nijednom nisam dobio odgovor. Broj 3 časopisa Antropologija za 2017. pojavio se 13. februara 2018. bez mog teksta. Tekst je progutalo ćutanje redakcije, odnosno njenog glavnog urednika. Glavni urednik časopisa Antropologija jeste v.d. dekana, profesor Danijel Sinani.

Kao v.d. dekana i kao urednik naučnog časopisa, profesor Danijel Sinani daje primer nekolegijalnosti. Naime, dok sam kao član Kadrovske komisije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obavljao svoju dužnost, pretrpeo sam, prema očekivanju, različite posledice. Kada su te posledice dobile karakter uznemiravanja moje porodice u porodičnoj kući, podneo sam ostavku na članstvo u komisiji Nastavno-naučnom veću i tadašnjem dekanu, profesoru Vojislavu Jeliću.1 Navodim tekst moje ostavke od 9.12.2016:

„Podnosim ostavku na članstvo u Kadrovskoj komisiji Izbornog veća i Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta, zbog odsustva reakcije odgovornih organa Filozofskog fakulteta na pritiske i zastrašivanja zbog mog delovanja kao člana Kadrovske komisije, kao i zbog ugrožavanja sigurnosti moje porodice.

Za vreme procesa unapređivanja plagijatora prof. dr Slobodana Cvejića bio sam izložen sledećim pritiscima, o kojima sam obaveštavao kolege:

20. oktobra 2016, nekoliko sati pre objavljivanja Izveštaja komisije, član Komisije prof. dr Vladimir Vuletić uputio je mejl članovima Odeljenja za sociologiju, u kojem piše sledeće:

‘kao sto je jasno iz prilozenog dopisa, predlog za moj izbor je uputio Centar za primenjena drustvena istrazivanja a ne doc Vukelic. [Doc. dr Jelisaveta Vukelić je predsednica Centra za primenjena društvena istraživanja koja je potpisala predlog Savetu REM za izbor prof. dr Vuletića u Upravni odbor Radio TV Srbije – prim. V.I.] Dakle osoba koja se predstavlja kao doktor socioloskih nauka imenom Lenjina ponovo LAZE kao sto je LAGAO i u slucaju navodnog plagiranja, gde je tvrdio da je Cvejic plagirao sadzaj iz knjige dr Vukovica.

Govno od coveka, koje se samo iz razloga uskracenosti za bludne seksualne usluge ne preza od javnog klevetanja kolega poseze za niskim i providnim optuzbama kolega, ne zasluzuje drugo nego da bude odstranjen sa Filozofskog fakulteta.

Ukoliko i kolega Radonjic, potvrdi da je od njega, kao i od kolege Cvejica i mene, redovni prof. Ilic trazio navedene seksualne usluge da ne bi bio doveden u pitanje njegov [Cvejićev – prim. V.I.] izbor u vise zvanje, mislim da je to dovoljon razlg da se na narednoj sednici zatrazi da prof Ilic odstupi sa mesta koje trenutno zauzima na Odeljenju i Fakultetu.

Naravno, cak i u slucaju da to potvrdi, kolegu Radonjica i njegovog mentora to ne abolira od laznog predstavljanja u zvanju sociologa.

vise nego srdacan pozdrav

Vladimir’

Na koju konkretnu vrstu seksualnih usluga prof. dr Vladimir Vuletić misli ukazao je u mejlu kojeg je poslao istog dana, takođe svim članovima Odeljenja za sociologiju:

Naravno, ne zelim Odeljenje da opterecujem zahtevom da dopuni dnevni red predlogom da Eticka komisija fakulteta ispita slucaj seksualnog uznemiravanja mene od strane prof. Ilica uz obrazlozenje da me je doticni u vise navrata seksualno uznemiravo trazeci da mu dozvolim da mi citiram njegove reci “popusi” onu stvar. To cu, naravno, uraditi sam.’

Nisam ni na koji način odgovarao ni na ovaj ni na druge mejlove prof. dr Vuletića, člana Komisije za izradu izveštaja.

Potom sam od njega dobio poruku putem mobilnog telefona, sa sledećim sadržajem:

‘A sada prenesi javno i sadrzaj ovog sms, a onda cu da te raskrinkam sto si trazio da mi pusis kurac svaki put kad ti Sneza nije bilatu a zvao si me kao da razmatramo teorijske probleme sociologije… picko i givno od coveka.’

Nisam odgovorio ni na ovu poruku, ali sam je, radi svoje zaštite, prosledio članovima Odeljenja za sociologiju preko elektronske pošte, bez komentara.

Član Komisije prof. dr Vladimir Vuletić nije predočio nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Dekanu Filozofskog fakulteta podneta je disciplinska prijava protiv prof. dr Vladimira Vuletića 21.10.2016. Takođe su tog dana otkazani časovi iz Metodologije socioloških istraživanja, zato što je dekan procenio da je zbog pretnji ugrožena bezbednost prof. Ilića.

27. i 28. oktobra t.g., dok sam u pauzi ručavao u restoranu Proleće, preko puta mene, prvi put u mom životu, sedele su pristojno obučene mlade osobe koje su me periodično fotografisale. Obavestio sam o tome svoje kolege.

Pošto je bilo utvrđeno da sam sedim u restoranu, preko Fejsbuka sam dobio poziv od nepoznate mlade žene za „zabavu“, sa fiktivnog profila. Pretpostavljam da se radilo o pokušaju moje kompromitacije. Obavestio sam o tome svoje kolege.

Krajem oktobra i početkom novembra nailazio sam, prvi put u životu, u više navrata otvorenu dvorišnu kapiju moje kuće u Zrenjaninu i ispreturanu nusprostoriju. Ništa nije bilo ukradeno. Kapija je takva da se ne može sama, niti slučajno, otvoriti. Obavestio sam o tome svoje kolege.

Pošto sam o ovome obaveštavao kolege, oni su me, na svoju inicijativu, shvativši pretnje ozbiljno, u toku novembra pratili do garaže u kojoj parkiram automobil, da ne bih bio pretučen.

Nemam nikakvih dokaza o tome ko je ovo organizovao.

Obraćanje policiji povodom pretnji prof. dr Vuletića, predsednika upravnog odbora RTS, ili povodom upravo navedenih činjenica, bilo bi bez svrhe, i poslužilo bi samo mom ucenjivanju od strane policije. Posle slučajeva braće Vučića i Malog, i, posebno, posle Savamale, nemoguće je verovati da će policija postupati po zakonu. S obzirom na razvoj afere Indeks, ne može se imati ništa više poverenja ni u sudove.

Ne bavim se politikom, ni biznisom, ni kriminalom. Pritisci su mogli doći samo iz akademskih krugova. Mentalno sam uravnotežen i posve nesklon paranoidnom načinu razmišljanja.

Pošto dekan odbija da procesuira moju prijavu podnetu protiv prof. dr Vladimira Vuletića 21. oktobra 2016. zbog ugrožavanja sigurnosti i vređanja, podnosim ostavku na članstvo u kadrovskoj komisiji Izbornog veća i Nastavno naučnog veća. Istina je da je Statutarna komisija Univerziteta u Beogradu potvrdila da je iniciranje moje „zamene“ koju je 15. septembra izvelo Odeljenje za sociologiju bilo nestatutarno, ali je istina i da su moja bezbednost i bezbednost moje porodice ugroženi; uveren sam da je sve to zbog toga što sam na kadrovskoj komisiji odbio da glasam za unapređenje plagijatora prof. dr Slobodana Cvejića. Ne znam ko je organizovao mobing, ali, znam da dekan u proteklih sedam nedelja nije učinio ništa da bi me od njega zaštitio, i pored disciplinske prijave podnete 21. oktobra t.g.“2

Peščanik.net, 14.02.2018.

Srodni linkovi:

MASA – Nečastivi u Masi

MASA – Povodom kandidature za REM

Ognjen Radonjić – Puno sreće g-dine Cvejiću

Slobodan Cvejić – Demanti

Ognjen Radonjić – Otvoreno pismo Mreži akademske solidarnosti

Vladimir Ilić – Naprednjaci i još jedan slučaj plagijata

Dejan Ilić – Kratak komentar na demanti

ŽIVKOVIĆ/SAMARDŽIĆ – Demanti

Milan R. Vukićević – Moja razmišljanja o plagijatima i izborima profesora

Milan Vukomanović – Malo zataškavanje među prijateljima

Vesna Pešić – O uzrocima masovnih plagijata

Vladimir Vuletić – Malo ubistvo među prijateljima ili zloupotreba pojma plagijat

Vladimir Ilić – Sociolog i plagijat

PLAGIJATI

________________

  1. Nastavak VIII redovne sednice i IX redovna sednica Nastavno-naučnog veća i X redovna sednica Izbornog veća Filozofskog fakulteta u Beogradu, četvrtak, 22.12.2016. godine. PDF ostavke.
  2. Tadašnji dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vojislav Jelić, kaznio je disciplinski Vladimira Vuletića tek posle mog podnošenja ostavke, decembra 2016, upozorenjem i novčano.