Beograd, 10. mart 1991, foto: Srđan Veljović

Beograd, 10. mart 1991, foto: Srđan Veljović

O tzv. „makedonskom scenariju“, kojim Aleksandar Vučić prosto bombarduje građane Srbije, u poslednje vreme i preko reklamnih spotova, već je na ovim stranicama bilo reči, ali pošto on sa pretnjama ne prestaje, čak ih i pojačava, moramo i mi da ponovimo, i naglasimo, neke stvari.

Šta se to, najpre, stvarno dešava u Makedoniji? U najkraćem, opozicija je uspela da napravi skupštinsku većinu dovoljnu da sastavi novu vladu. Nakon toga, predsednik Republike Ivanov odbija da vođi nove većine preda mandat za formiranje vlade, a bivši premijer Gruevski, koji odbija da preda vlast, organizuje demonstracije. Nemiri su, dakle, posledica odluke predsednika i premijera da praktično ne priznaju rezultate izbora.

Makedonski scenario u Srbiji, nije iz toga teško izvući zaključak, znači da Vučić – koji će, u slučaju da pobedi, bar neko kratko vreme biti dupli predsednik, tj. i Vlade i Republike, što nije bilo čak ni za vreme komunista, a retko se dešava i u latino-američkim diktaturama – ako kojim slučajem izgubi, neće hteti da prizna rezultate izbora. I da će organizovati nemire. Uostalom, nema sumnje da je on jedini u stanju da to učini. Zar to sa svojom armadom nije zorno manifestovao širom Srbije tokom predsedničke kampanje.

Ovde ima još jedan bitan detalj. Koji zapravo uopšte nije sitan i može biti od presudnog značaja. Još uvek aktuelno rukovodstvo Makedonije, koje odbija da poštuje narodnu volju, uživa u tome punu podršku Rusije i njenog predsednika Putina. Da nije možda Vučić, nameće se pitanje, o tome razgovarao pre neki dan u Moskvi. Jer, ključno pitanje koje je Putin postavio Vučiću, ono kada ga je, kako pišu novine, „vratio sa vrata“, ticalo se regionalne političke situacije, regionalne stabilnosti.

Ukrajinski scenario, da i na to podsetimo – kojeg je Vučić u prvim nastupima takođe koristio kao metaforu, ali ga više ne pominje – počeo je vrlo slično kao makedonski. I tamo je, naime, rukovodstvo države odbilo da poštuje narodnu volju izraženu u odlučnom opredeljenju da Ukrajina ide putem priključenja Evropskoj uniji. I to rukovodstvo, koje je u međuvremenu svrgnuto, imalo je takođe podršku Rusije i Putina, što je na kraju dovelo do građanskog rata, podele zemlje i ruske aneksije Krima.

Putinov „rukopis“ je, dakle, sve prepoznatljiviji i jasniji.To silno oružje koje Rusija maltene džabe daje Srbiji „danajski“ su darovi. Ti tenkovi, koji svaki čas treba da stignu, trojanski su konji kojima Rusija pokušava da okupira Srbiju.

Izbori su prilika da se takav scenario saseče u korenu.

Peščanik.net, 30.03.2017.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Makedonski scenario 5

Dejan Ilić – Makedonski scenario, novi nastavci

Mijat Lakićević – Makedonski scenario 4

Mijat Lakićević – Makedonski scenario 3

Dejan Ilić – Ko ponižava Srbiju?

Dejan Ilić – Još malo o makedonskom scenariju

Mijat Lakićević – Makedonski scenario

IZBORI I PROTESTI 2017

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)