Tekstovi o ukrajinskoj krizi.

Protest povodom dvogodišnjice invazije na Ukrajinu, Beograd, 24.2.2024, foto: Peščanik

Rat za Zapad

Dok Putin računa na opadanje podrške Ukrajini, mnogo toga zavisi od odluka birača ove godine, od izbora za Evropski parlament u junu do predsedničke trke u SAD u novembru.

Foto: Predrag Trokicić

Pobuna i kazna

Kazna za Prigožina je bila pokazna i na neki surovi način spektakularna. Nije ostavljen ni trag sumnje zašto se ovo dogodilo i zašto baš sada. Agresija na Ukrajinu je postala dugotrajni sukob.

Foto: Predrag Trokicić

Ukrajinci u Rusiji

Većina nas zna da Ukrajinci od rata beže na zapad, ali milioni njih su izbegli i na istok. Neki su bili prinuđeni na to. Drugi su otišli zato što u Rusiji imaju rodbinu ili im je to poznato okruženje.

Foto: Peščanik

Ruski nemezis

Zlo uništava samo sebe greškama koje svaki poduhvat osuđuju na neuspeh. Dejstvo nemezisa je teško objasniti, ali ono pruža nadu. Kada je sila zla nadmoćna, to je i jedina nada koju imamo.

Hotin, foto: Konstantin Novaković

Trula koalicija

Porfirije je jedini pravoslavni patrijarh koji se pridružio ruskoj kampanji protiv ukrajinskih vlasti. Osim brutalne agresije, Ukrajina je suočena sa neverovatnom zloupotrebom pravoslavlja.

Foto: Predrag Trokicić

Osovina poricanja

Pretnja demokratiji je i lažni populistički otpor korporativnom kapitalizmu, oličenom u odbijanju „pacifističke“ levice da podrži Ukrajinu zato što će to „samo“ koristiti dilerima oružja.

Foto: Predrag Trokicić

Pobuna

Putin je stvorio Prigožina, kroz njegove je ruke curio državni novac i on je svoju moć crpeo iz državnih resursa. Na delu smo imali odmetnuti deo nakaradne države u jurišu na samu sebe.

Ženja Berkovič, foto: Twitter

Umetnost kao zločin

Ženja Berkovič (38) i Svetlana Petrijčuk (43) su uhapšene u Moskvi i odvedene u pritvor. Preti im kazna zatvora do 7 godina za rad na pozorišnoj predstavi po motivima bajke „Finist, sjajni soko“.

Foto: Predrag Trokicić

Biljke, životinje i domovina

Razgovor sa Oksanom Timofejevom – Ako ne možeš da voliš svoju domovinu kao čovek voli je kao biljka – ostani, opiri se; ili je voli kao životinja – trči, napadni ili beži. Ali je nikada ne napuštaj.

Festival leda u Harbinu 2008, foto: Elijah Wilcott/Wikimedia Commons

Rusija i Kina

Nekada sovjetske, a posle ruske trupe već decenijama se spremaju za rat sa Kinom. Hiljade tenkova u skladištima ispod zemlje pripremane su za rat u Sibiru. A onda je sve prebačeno u Ukrajinu.