Šangaj, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Kina pred zamkom srednjeg dohotka

Posle tri decenije rasta od gotovo 10 posto, ekonomski rast u Kini se naglo usporio. Da stvar bude gora, Međunarodni monetarni fond prognozira da će rast u Kini do 2028. godine opasti na 3,4 posto.

Foto: PxHere.com

Evropska ratna unija

Vizija puta mira koji ujedinjenu Evropu vodi u prosperitet počela je da bledi i pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Ruska invazija je ubrzala transformaciju u nešto mnogo ružnije.

Protest ispred univerziteta Kolumbija, april 2024, foto: Wikimedia

Šta se dešava na Kolumbiji

Minuš Šafik, predsednica univerziteta Kolumbija, dovela je policiju da sruši studentski šatorski kamp podignut u znak protesta protiv izraelskog pokolja u Gazi. Uhapšeno je više od stotinu studenata.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Cenzorski obračuni

Desnica je spremno preuzela rečnik bezbednosti i uvređenosti kako bi ostvarila svoje ideološke ciljeve, dok istovremeno denuncira levicu kao „probuđenu“ kad se služi istim jezikom.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Zašto mi je zabranjen ulaz u Nemačku

Jevrejski aktivista je držao transparent na kom je pisalo „Jevreji protiv genocida“. Dok su ga nemački policajci odvodili, u polušali je pitao: „Da li bi bilo u redu da je pisalo ’Jevreji podržavaju genocid’?“

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

U Berlinu

Čim je palestinski pisac i istraživač Salman Abu Sita izgovorio da je „glas žrtve ućutkan, negiran, osuđen i ocrnjen“, nemačka policija je isključila struju Palestinskom kongresu.

Salvador, Brazil, foto: Pxhere.com

Paralelni Brazil

Državni univerzitet smešten u Kabuli, kompleksu favela u centru brazilskog grada Salvadora, bio je prinuđen na zatvaranje dva puta u proteklih nekoliko nedelja zbog ubistava u okolini.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Ko je čitao?

Nekad su naučni časopisi bili ograničeni budžetom izdavača i cenom štampe. Danas su onlajn, a urednici su sve češće AI jezički modeli. Greške se ismevaju na društvenim mrežama.

London, 11.5.2019, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Zabranjeni govor

Govor koji je autor trebalo da održi 12. aprila, na Palestinskom kongresu u Berlinu. Kongres je pre početka rasturila nemačka policija, a Varufakisu je zabranjen ulazak u Nemačku.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Bog je glup, ravnodušan i zao

Istinsko iskušenje kome se treba odupreti jeste izjava ljubavi prema bogu koji to ne zaslužuje čak i ako je stvaran. Ateista je onaj koji potvrđuje da ne služi nikakvom bogu.

London, 13.7.2018, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Bauk Trampovog povratka

Mi u istočnoj Evropi smo naučili da kada se populista vrati na vlast, on ne sanja o revoluciji, već o osveti. Vraća se mašući spiskom neprijatelja, ogorčen zbog svoje ranije naivnosti.

London, 17.11.2018, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Granica između kritike i mržnje

Gde se završava kritika i počinje mržnja? U praksi ta linija može biti prilično nejasna. Iskazi na temu „islamofobije“ i „antisemitizma“ često se koriste upravo na načine koji treba da zamagle razliku.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Još jednom o teoriji roda

Za potrebe ovog prikaza, pročitala sam knjigu Džudit Batler Ko se boji roda još. To možda zvuči kao banalan iskaz, ali me već izdvaja od gotovo svih koji imaju stav o ovoj američkoj filozofkinji.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Nema varvarstva bez poezije

Kako se „normalni“ ljudi mogu dovesti u stanje da uživaju u sadističkom spektaklu? Sažet odgovor glasi da to zahteva jedinstvenu moć neke vrste mitskog diskursa, religije ili poezije.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Ima li novinarstva koje ne voli rat?

Strah donosi profit i medijima i proizvođačima oružja. Amerikanci reaguju na nacionalne brige, stvarne ili izmišljene, tako što se naoružavaju do zuba, i individualno i nacionalno.

Foto: Vedran Bukarica

Tehnologija i demokratija

Rasprave o rizicima moćnih alata povlače pitanje društvene kontrole: ko je dostojan prava da zna i odlučuje. Da li će nam veštačka inteligencija doći glave zbog suviše ili zbog premalo demokratije?

Moskva, foto: Konstantin Novaković

Napad islamista u Moskvi

Putin je 2003. bio pozvan da govori na samitu Organizacije islamske saradnje kao prvi lider zemlje u kojoj su muslimani manjina. Dve godine kasnije Rusija je dobila status posmatrača u OIS-u.

Foto: Vedran Bukarica

Trumpova pravda

Predvidive i razorne posledice gubitka poverenja javnosti u sudove ponovo su u središtu pažnje u Americi sa pokušajima bivšeg predsednika da uvek bude van domašaja zakona.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Seksizam u ekonomiji

Jedan od razloga zašto se žene nerado posvećuju ekonomiji može biti muška šovinistička svinja koja dominira ovim poljem, prerušena u ovaploćenje čiste ekonomske racionalnosti.

Foto: Vedran Bukarica

Pesimizam postkapitalizma

Suočeni smo sa izborom između parazitskog kapitalizma i neofašizma u nastajanju. Ali izgleda da ni kraj sveta ni kraj kapitalizma neće skoro, pa nam ostaje pitanje: kuda ćemo dalje?

Sefarsko groblje u Beogradu, autor spomenika Bogdan Bogdanović, foto: Ivana Tutunović Karić

Šoa posle Gaze

Samo oni koje je potresla Gaza mogu spasiti Šou od Netanyahua, Bidena, Scholza i Sunaka i ponovo univerzalizovati njen moralni značaj; oni će obnoviti ravnotežu svetskog morala.

Foto: Ana Dokučević

Ponosni momci sa Haitija

Haiti pokazuje sve poznate karakteristike propale države. Narodu preostaje tragičan izbor: korumpirane „demokratske“ elite ili bande koje se predstavljaju kao „progresivne“.

Foto: Vedran Bukarica

Dva pogleda na slobodnu trgovinu

Početkom 20. veka mnogi socijalisti su verovali da slobodna trgovina, uz nadnacionalne propise, može otkloniti opasnosti militarizma, ekonomske nejednakosti i monopola.

Foto: Peščanik

Fon der Lajen 2.0

Predsednica Evropske komisije zatražila je još jedan mandat. Njena ponuda je mnogo konzervativnija, što predstavlja izazov za liberalne, zelene i socijaldemokratske snage Evrope.

Haiti, foto: PxHere

Kako je propao Haiti

Zapadne nacije nisu samo osiromašile Haiti, već su se i neprestano mešale: podržavale su političare koji nameću „stabilnost“ i potkopavale one čiji demokratski zahtevi deluju preteće.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Izraelska desnica za Trumpa

Građanima je u anketi postavljeno pitanje koga bi voleli da vide na mestu predsednika SAD: 44 posto je izabralo Trumpa, Hitlerovog obožavaoca, seksualnog napasnika i šovinistu.

Foto: Predrag Trokicić

Podne protiv Putina

Počeli su trodnevni izbori za predsednika Rusije. Glasaće se elektronski na daljinu, iz prtljažnika automobila, po autobusima, na panju. Demotivisana i razbijena, opozicija ipak ima plan.